Žuta poternica koju je Interpol, na zahtev MUP Srbije raspisao tokom vikenda za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2), znači da postoji osnovana sumnja da je devojčica žrtva otmice.

Međunarodne policijske organizacije Evropol i Interpol uključile su se u potragu za malom Dankom koja je nestala u utorak 26. marta u naselju Banjsko polje, kraj Bora. Po rečima bivše majorke MUP Srbije, Slavice Radovanović, ona se raspisuje kada su ispunjeni određeni uslovi.

„Postoji nekoliko boja poternica, a žuta interpolova poternica raspisuje se prilikom potrage za nestalim licima za koje se pretpostavlja da su žrtve otmica, pre svega se odnosi na maloletnike, ali i odrasle osobe, ali i da bi pomogla identifikaciji osoba koje to ne mogu same da učine. Ova vrsta poternice je obavezujuća za sve policije sveta i predstavlja moćno oružje u rukama policije i što je najvažnije, daje rezultate. Policajci dobijaju sliku lica i opis, sa karakterističnim znacima, visinom i drugim bitnim podacima i bukvalno će svaki pozornik u svakom kvartu znati da se traga za njom. To je bitno jer sada i svaki policajac u Mađarskoj, Austriji ili nekoj trećoj zemlji zna da je u Srbiji nestala devojčica Danka i ukoliko je vidi, intervenisaće“, kaže Radovanović za Nova.rs.

Slavica Radovanović gošća Dnevnika Foto:Nova

Ovo je novi momenat u potrazi i proširenje teritorije potrage za devojčicom čiji je nestanak prijavljen prošlog utorka u 13.45 časova u naselju Banjsko polje kraj Bora. Do sada se policijska potraga skoncentrisala uglavnom na imanje sa kog je devojčica nestala i bližu okolinu, ali je sada to područje prošireno. Iako policija to nije zvanično saopštila, očigledno je da postoji sumnja da je njen nestanak vezan za neko krivično delo, najverovatnije otmicu, čim je raspisana žuta Interpolova poternica.

Interpol je objavio i takozvanu „žutu poternicu“, zapravo obaveštenje o nestalim osobama. Na tom obaveštenju su osnovne informacije o imenu, prezimenu, nacionalnosti, visini nestale osobe, u ovom slučaju Danke Ilić, ali i detaljniji podaci, kao što su visina i lična obeležja, poput karakteristične resica na levom uvu nestale devojčice i nešto tamnija koža na zadnjoj strani levog ramena.

Žuta poternica za Dankom Ilić Foto:Interpol

Objavljena su i imena roditelja, oca Miloša Ilića i majke Ivane Dragomirović, kao i datum i mesto nestanka.

Danka Ilić, stara nepune dve godine nestala je sa imanja porodice Dragomirović u Ulici vojvode Radomira Putnika u naselju Banjsko Polje kraj Bora. Majka Ivana je sa sinom starim tri godine i ćerkicom od nepune dve, došla na imanje, koje je bilo prilično zapušteno. U trenutku kada je otišla da sipa vodu dečaku, devojčica je nestala.

Posle pretrage okoline kuće, Ivana je pozvala policiju, a srećom. Uskoro su došle jake policijske snage koje su započele potragu, a roditelji su objavili apel i na društvenim mrežama. Na lice mesta su došli i pripadnici Žandarmerije sa dronovima, a iste večeri je, po prvi put u Srbiji, aktiviran sistem „Pronađi me“.

Pronađi me: Hitno obaveštenje o nestanku Danke Ilić
Pronađi me: Hitno obaveštenje o nestanku Danke Ilić

Potraga je nastavljena celu noć, a u pretrazi terena upotrebljavani su i dronovi, helikopteri kao i specijalzovane ekipe sa psima tragačima. Polciija je saopštila da je pretraženo oko 10 kvadratnihkilometara teško pristupačnog terena.

U čišćenju imanja, kako bi se olakšao posao spasiocima, angažovana je i teška mehanizacija koja je očistila sav šut, granje, otpatke, bale sena i sve druge stvari koje su ometale potragu.

U subotu uveče pojavio se i video snimak, koji je napravio jedan srpski državljanin koji živi i radi u Beču, na kome se vide dve žene, navodne Rumunke, sa detetom koja starošću i izgledom liči na nestalu Danku. O događaju je obaveštena i bečka policija koja traga za te dve žene i detetom.

BONUS VIDEO: Snimak iz Beča na kome se navodno vidi Danka Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar