U susret Evroprajdu koji je, uprkos zabranama Ministarstva unutrašnjih poslova, zakazan za subotu popodne, ali i imajući u vidu nekažnjenu policijsku brutalnost na nekim prethodnim demonstracijama, nije zgoreg podsetiti se kako treba da se ponašate ukoliko vas policija privede, koja su vaša prava i šta je ono što policija sme, a šta ne.

Važno je pre svega napomenuti da ukoliko službeno lice (bilo da je u uniformi ili civilu) zatraži na uvid vaša lična dokumenta, u obavezi ste da ih pokažete. Takođe, građani zadržavaju pravo i da, ukoliko nisu sigurnu da im se obratilo službeno lice jer ono nema jasno naznačene prepoznatljive policijske oznake, može zatražiti da im pripadnik MUP pokaže svoju službenu legitimaciju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ne treba zaboraviti da vas može legitimisati i komunalna milicija.

Privođenje

Ukoliko vas policajci privedu, imate pravo da znate zbog čega ste lišeni slobode i šta vam se tačno stavlja na teret. O svom hapšenju možete obavestite osobu po svom izbogu – to može da bude član porodice, ali i bilo koje druga bliska osoba.

Uhapšeni ima pravo i na advokata po svom izboru. To je takozvani izabrani branilac. Ukoliko pre ovoga niste odabrali svog advokata ili nema novca da ga angažuje, po zakonu ima pravo na branioca po službenoj dužnosti.

Pročitajte još:

Klijent i njegov advokat imaju pravo na poverljiv razgovor i to pre nego što uhapšena osoba da bilo kakvu izjavu policijskim službenicima ili u nadležnom tužilaštvu. Osoba koja je lišena slobode ima pravo da svakom njegovom ispitivanju prisustvuje braniilac. Posle ispitivanja važno je pročitati zapisnik pre potpisivanja. Osumnjičeni i njegov advokat imaju pravo da iznesu sve primedbe na zapisnik sačinjen posle saslušanja u policiji.

Medicinski pregled

Uhapšeni ima pravo i da njegov advokat prisustvuje medicinskom pregledu u policiji, ali i da jednom ili više puta zatraži medicinsku pomoć i pregled određenog lekara čije podatke će dati službenom licu. Lekarski pregled u policiji treba da bude poverljiv, osim ako lekar iz razloga bezbednosti, ne zatraži prisustvo policije.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Imate pravo da zahtevate od lekara da u nalazu upiše tvrdnje o povredama, da navede ko ih je, kada i kako naneo. Privedena osoba od lekara može da zahteva da precizno opiše sve povrede koje su nasale od zlostavljanja i da zahteva od lekara da te povrede fotografiše.

Uz to, možete zahtevati primerak lekarskog izveštaja o pregledu u policiji, a imate pravo i da iznesete primedbe na sadržaj lekarkog izveštaja.

Policajac ne sme da koristi vaš telefon

Osim ukoliko ne smatra da ćete obisati važan dokaz i na taj način ugroziti neku istražnu radnju, policajac bez odobranja suda nema pravo da traži šifru vašeg telefona niti da iz njega bilo šta briše. Tokom nekih ranijih protesta i demonstracija, advokati su savetovali građane da uopšte ne nose telefon sa sobom kada ih policija privede.

Jasno naglasite da mislite da su vam ugrožena prava

Građani moraju da se povinuju službenom licu i to tako što će postupiti po njihovom upozorenju ili naređenju. Međutim, ukoliko smatrate da vam je neko pravo ugroženo, jasno to naglasite, a zatim podnesite pritužbu na rad policajaca Sektoru unutrašnje kontrole ili nekoj od mnogobrojnih organizacija koje pružaju pravnu pomoć građanima.

BONUS VIDEO: Policijski korodn u Savskoj ulici u Beogradu tokom protesta građana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar