Foto: Ivan Dinić/Nova, Vesna Lalić, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Protest podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje su radile na predmetu zloupotreba u Elektroprivredi Srbije (EPS), počinje danas u 15 sati, ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, u Beogradu. Veliki broj građana, mahom iz sektora pravosuđa, najavio je svoje prisustvo, a prema saznanjima Nova.rs, biće i dosta govornika a među njima i sudija.

Iz organizacionog odbora protesta ističu kako će izgledati okupljanje.

„Protest počinje u 15h ispred Vlade Srbije. Ideja je da se nakon uvodnih obraćanja prošeta uz Nemanjinu do Republičkog javnog tužilaštva, gde će se učesnicima protesta obratiti drugi govornici. Definitivan spisak govornika još nije utvrđen. Ideja nam je da okupimo advokate, sudije, tužioce, profesore, studente.. Veliki je pritisak, ali ljudi pokazuju ogromnu volju i energiju kakva dugo nije viđena. Želimo da ujedinimo kolege iz pravosuđe, ne smemo se deliti na ovakvim pitanjima. Nije ovo stvar tužilaštva, već pravne države. Svih građana“, navodi za portal Nova.rs advokat Jovan Rajić.

zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

Rajić u razgovoru za Nova.rs ističe da je neophodno pružiti podršku tužiteljkama.

„Prethodni protest pokazao je da su kolege, ali i građani koji su nam se priključili prepoznali da je ovo trenutak kada je neophodno odbraniti integritet i nezavisnost institucije tužilaštva. Ono je ovaj put oličeno u dve hrabre tužiteljke koje su progovorile o neprihvatljivom postupanju njihovog neposredno nadređenog, gospodina (Nenad) Stefanovića. Ova situacija nije izolovan slučaj, naše pravosuđe je u katastrofalnom stanju i „aspirin“ ne može da mu pomogne. Potrebni su radikalni rezovi i potpuno odvajanje od druge dve grane vlasti, kako uostalm nalaže i Ustav. O tome se ovde radi“, navodi naš sagovornik.

Advokati imaju i nekoliko zahteva kada je reč o protestu – da se tužiteljke Savović i Paunović vrate na radna mesta, smena Nenada Stefanovića i Brankice Marić, ali i smena republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Rajić objašnjava i zbog čega se na listi našla i Dolovac.

Pročitajte još:

„Kako iko ko živi u Srbiji prethodnih 13 godina može da postavi ovo pitanje ? Logičnije mi je da neko pita ko je gospođa Dolovac jer je nikada nije video, a ne zašto je i ona na listi. Na stranu, bar u ovom slučaju, sva njena tihovanja. Sve Savamale, Doljevci, helikopteri i tetkini stanovi. Tužilaštvo je vrlo hijerarhijski ustrojena organizacija. Princip subordinacije je tu neumoljiv. Kao što sam već rekao, ovo nije izolovan slučaj, a gospođa Dolovac nalazi se na čelu ove institucije toliko dugo, da ne verujem da se bilo ko seća kako se zvao prethgodni republički tužilac. Tokom ovog perioda, gotovo ni jedan predmet koji se odnosi na visoku korupciju, a naročlito onu povezanu sa politikom i velikim javnim preduzećima nije rešen. Zato bez njenog odlaska, nema ni ozdravljenja tužilaštva“, navodi Rajić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Jedan od organizatora protesta osvrnuo se i na obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, koji je, između ostalog, govorio i o slučaju Paunovićeve i Savovićeve.

„Vidim da se i neke nenadležne institucije za ovo pitanje oglašavaju i iznose svoje mišljenje. Nećemo se valjati u tom blatu. Razgovaraćemo isključivo sa nadležnim institucijama i organima. Ipak smo mi legalisti i poštujemo Ustav i zakone ove zemlje“, ističe advokat Rajić.

Na današnjem protestu očekuje se veliki broj govornika, a prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, među njima će biti i sudija Višeg suda.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Podsetimo, tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović nedavno su, bez razloga, premeštene iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal Višeg javnog tužilaštva. Odluku o premeštaju doneo je viši javni tužilac Nenad Stefanović, a simptomatično je da je Savovićeva sklonjena nakon što je izdala policiji nalog da uhapsi šest osoba zbog zloupotreba u EPS.

Sa druge strane, Stefanović je potom izdao i usmenu naredbu svim zamenicima tužilaca da se, pre nego što izdaju bilo kakav nalog policiji, konsultuju sa svojim nadređenima. Tužiteljka Jasmina Paunović usprotivila se ovoj naredbi jer se njom zadire u integritet tužilaca i zatražila da se donese i obavezno uputstvo. Nakon toga je i ona sklonjena u drugo odeljenje VJT.

BONUS VIDEO: Sudija Majić o Nenadu Stefanoviću