Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Suđenje Slobodanu Malešiću, policijskom generalu i bivšem načelniku PU Novi Sad, zbog trgovine uticajem, nastavlja se sutra u Specijalnom sudu u Beogradu. Istraga protiv Malešića iznedrila je razna saznanja, poput toga da ga je Bezbedno-informativna agencija (BIA) špijunirala putem ozloglašenih malvera, ali i da je on, nakon što su do njega došle informacije da je pod istragom, tražio zaštitu od Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Slobodan Malešić je optužen za organizovani kriminal, odnosno za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, a tužilaštvo ga tereti da je primao brojne poklone od okrivljenih pripadnika kriminalne grupe koju je navodno predvodio.

Jedan od optuženih je i biznismen Dženan Kujović, a upravo se on tereti da je davao finansijsku korist u novcu i poklonima Malešiću, ali i njegovom sinu U. M.

Kako se u optužnici navodi, on je davao materijalna dobra za izgradnju splava na Savi i opremanje stambenih objekata i uređenje porodičnog imanja Malešića u selu Vinicka u opštini Prijepolje, plaćajući usluge, radove i opremu.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Optužnica protiv Malešića iznedrila je i da je policijski general imao saznanja da mu se sprema hapšenje, a isto je pokušao da spreči preko Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tako je u više navrata slao poruke Andreju Vučiću.

Prvu poruku je Malešić Andreju Vučiću poslao 13. decembra 2021. godine u 9.09 ujutru.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

„Dobro jutro. Da li mogu da Vas pozovem?“, pita Malešić osobu koja je u optužnici označena kao Andrej Vučić.

U optužnici međutim nije navedeno da li mu je i šta odgovorio Vučić.

Sledeća poruka je bila 4. aprila 2022. godine: „Izvini, znam da si u haosu… Sada su uhapsili onog drugara u Prijepolju što su proveravali osam meseci i ništa. Verovatno će sada da krenu i na mene. Mislim da nisam uradio nikakvo kd.. Ako jesam, treba da odgovaram. Neka mi podnesu krivičnu prijavu u redovnom postupku, da ne prave scene i blate porodicu. Izvini i hvala unapred“.

Miloš Vučević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Poruke je Malešić slao i tadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, sada premijeru Srbije.

Malešić: Poslao sam i A istu poruku. Izvini i hvala unapred.

Vučević: Nemoj se izvinjavati. Vlasnika one firme?

Malešić: Da. Krenuo u CG.

Vučević: Bagra. Na granici?

Malešić: Da, neka podnesu prijavu i dokazuju ako smo krivi. Ovo namerno rade da unište. Zamoli A da zove V.

Vučević: Rekao sam. Čekam odgovor.

Malešić: Hvala ti. Zvali su me u 19.45 da dođem.

Slao poruke i Zvonku Veselinoviću

Sem Vučeviću i Vučiću, Malešić je, sudeći prema navodima iz optužnice, poruke slao kontroverznom biznismenu sa Kosova Zvonku Veselinoviću, kog obaveštava da je sa nekim razgovarao, ali ne i sa kim.

Foto: Boško Karanović

Veselinović: Rekao sam mu da je Vesko sve namontirao. Jel sve ok, šta se dešava? Kum te pozdravlja. Izgoreo i on. Pita da li da se umeša i zove.

Malešić: Jel zvao?

Veselinović: Zovi me kad te puste.

Istraga protiv Slobodana Malešića iznedrila i na koji način Bezbednosno-informativna agencija (BIA) prisluškuje interesantna lica. Tako je u slučaju Malešića korišćen ozloglašeni malveri Predator i Pegazus, a koje osumnjičenima u telefone instaliraju pripadnici Bezbednosno informativne agencije.

Foto:Shutterstock

Kako je BIRN pisao, upravo zbog njega su pripadnici BIA u svakom trenutku imali informacije o Malešiću.

Tako su znali da je imao običaj da svako jutro ide u teretanu, sluša pesme Aleksandre Prijović i Lexington benda.

Dokumentacija iz predmeta protiv policijskog generala otkrila je da je na njegov telefon instaliran softver za nadzor koji je fotografisao ekran više puta u toku dana, ponekad i do 20 puta u minuti, pisao je BIRN.

Sem komunikacije koju je imao sa visokim funkcionerima države, BIA je imala uvid u njegove roditeljske sastanke, komunikaciju sa razrednim starešinama i porodičnim prijateljima.

VIDEO: Mediji objavili poruke: Kako je od Đukanovića i Andreja Vučića tražena zaštita za Malešića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare