Foto: Jugmedia.rs

Milutin Cvetković (86) iz Lebana priveden je, a zatim pušten nakon što je upucao provalnika kog je zatekao sa sekirom u rukama u svojoj dnevnoj sobi. Tužilac je ovo delo kvalifikovao kao pokušaj ubistva i takva odluka uznemirila je javnost, a povodom slučaja se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Događaj je opet otvorio pitanje nužne odbrane, koliko je teško dokazati je na sudu i kada je ona prekoračena.

Vremešni Cvetković, inače policajac u penziji, ispričao je za portal Jugmedia da je lopov kobne noći ušetao u njegovu kuću kroz prozor.

„Ništa nisam čuo, uhvatio me je prvi san, dremuckao sam u fotelji pored moje supruge koja je čvrsto spavala. Probudio me čovek sa podignutom sekirom u rukama i sa fantomkom na licu, stajao je tačno iznad moje glave. Odmah sam skočio sa fotelje“, ispričao je Cvetković.

„Rekao mi je: Ti imaš pare, rekli su mi da imaš puno para i ako mi ih odmah ne predaš ode glava i tebi i tvojoj ženi. Bio sam pribran i pokušao sam da mirno razgovoram sa njim. Znate, ja se od svog pištolja „765“ nikada ne odvajam. Dok sam polako ustajao iz fotelje, praveći se da sam teško nepokretan, iz čarape pored gležnja, izvukao sam pištolj i, pošto moje ubeđivanje nije uspelo i pošto sam video da ima nameru da me ubije, pucao sam u njega.  Ciljao sam nogu, tog momenta on se srušio na pod a ja sam odmah pozvao policiju“, opisao je dramatični trenutak Cvetković.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodatni šok usledio je kada je otkiveno da je muškarac koji je kobne noći iznad Cvetkovićeve glave stajao sa sekirom u ruci tražeću mu životnu ušteđevinu zapravo njegov prvi komšija Dalibor S., otac troje dece koji je praktično odrastao pored Cvetkovića.

Njihove kuće, kako su objasnili reporteri Jugmedije, deli samo jedna tesna ulica sa usponom na periferiji Lebana i okrenute su jedna prema drugoj.

Zbog toga je, čak i Daliborova majka, svesna da je samo njen sin kriv što je završio na operacionom stolu, a kasnije i bez jednog bubrega, kazala da su bili dobre komšije i potvrdila da komšija Cvetković ništa nije kriv.

Vulin najavio promenu zakona

Dva dana nakon incidenta ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će predložiti ministarki pravde Maji Popović da povede raspravu o mogućoj promeni krivičnog zakona i definicije nužne odbrane, jer kako je ocenio, u slučaju odbrane sopstvenog doma nije pravedno da se ide u zatvor. Dodao je da mora da pita zakonodavca šta bi svako u svom domu trebalo da uradi kada mu provalnik ugrozi život i čast.

Foto:FoNet/Marija Đoković

U Krivičnom zakoniku Srbije govori se o nužnoj odbrani, a više o tome za portal Nova.rs objasnio je advokat Nebojša Perović.

„Neretko se dešava situacija slična ovoj naročito u poslednjem periodu jer je došlo do inflacije krivičnih dela razbojništva, teške krađe, pa shodno tome pojavljuje se i potreba za zaštitom imovine, a koja spletom situacije često uzrokuje i zaštitu života. Konkretno u ovom slučaju tužilaštvo će prikupiti sve potrebne dokaze i činjenice i shodno odredbama Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku doneti odluku da li će obustaviti krivično gonjenje protiv okrivljenog ili podići optužnicu“, kaže Perović.

„Nužna odbrana je institut krivičnog prava koja štiti žrtvu od napadača sve do trenutka kada ta odbrana ne prelazi u napad, a to znači kada se upotrebi veća sila od one koja je potrebna za odbranu. Međutim, tu se mora voditi računa i o psihičkom odnosu i stanju prepasti koju ima žrtva te zasigurno osoba koja je u starijoj životnoj dobi, nije bila u mogućnosti drugačije da zaštiti sebe, članove svoje porodice i imovinu od nesrećnog načina koji se dogodio“, kaže Perović.

On smatra da je nečiji život i nečija imovina, kao i sloboda i sigurnost koju čovek oseća u svojoj kući i u svom dvorištu, ne sme biti dovedena u pitanje.

„Ali takođe smatram i da se institut nužne odbrane kakav sada jeste, ne sme menjati već da bi se u okviru našeg krivičnog prava trebao urediti poseban institut odbrane ili zaštite lične imovine i života ukoliko se ta radnja mora preduzeti u kući ili dvorištu u kom žrtva živi, odnosno stanuje“, zaključuje Perović.

Ubio provalnika jer ga napao šrafcigerom

Srbija još pamti slučaj Saše Bogeskog koji je ubio provalnika Vladimira Manića, nakon što je ovaj ušao u njegovu kuću sa šrafcigerom u ruci. Tog 21. maja 2013. godine Bogeski sedeo za računarom u svom domu u beogradskom naselju Žarkovo i spremao se za spavanje, kada mu je supruga šapnula da neko pokušava da mu provali u kuću. Otišao je u drugu prostoriju i tamo zatekao provalnika…

Dohvatio je nož, a supruzi rekao da se skloni i nasrnuo na muškarca koji je usred njegove kuće. Nasrnuo je na njega i u tom metežu mu je naneo nekoliko ubodnih rana od kojih je ovaj iskrvario nakon što je pobegao iz stana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da li je u ovom slučaju prekršeno pravilo nužne odbrane, pitanje je na koje smo odgovor čekali pet i po godina, koliko je trajalo suđenje. Konačano, 2018. godine Bogeski, posle pet i po godina golgote, čestih maltretiranja njegove porodice zbog čega su morali čak da se odsele iz starog kraja, oslobođen.

Njegov slučaj toliko je dirnuo građane da je organizovano potpisivanje onlajn peticije, a korisnici društvenih mreža su mu pružali ogromnu podršku.

Ubistvo u kafiću

Presudom Apelacionog suda u Nišu Nikola Rančić oslobođen je krivice krajem 2015. godine za ubistvo Dragana Dukića iz Niša koje se dogodilo 28. avgusta 2011. godine i to jer je delo izvršio u nužnoj odbrani.

Kako je „Blic“ tada pisao, Dukić je, prema policijskom saopštenju, ubijen ubodom noža oko 4.15 časova u kafeu „Klinika“ u niškoj Tvrđavi, gde je sa društvom svratio posle završenog posla u drugom kafeu gde je radio kao radnik obezbeđenja.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar