Srpsko tužilaštvo traži od Hrvatske podatke o svedoku koji je teretio Vučića

Hronika 14. nov. 202117:26 > 19:15
Podeli:
Aleksandar Vučić Foto.TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od hrvatskih nadležnih organa podatke o svedoku iz tamošnjeg procesa za ratni zločin u Glini - Koste Danilovića, koji je na suđenju, pored ostalog, rekao da je "tamo video sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako govori koga će ubiti, a koga će zaklati".

Zbog ovih navoda beogradsko tužilaštvo formiralo je predmet u pravcu utvrđivanja uslova i pretpostavki za krivično gonjenje zbog krivičnog dela „Izazivanje panike i nereda“ ili krivičnog dela „Davanje lažnog iskaza“, s obizorm na to da je tekst o njegovom svedočenju objavio portal „Telegram.hr“, 28. oktobra, a koji su preneli i srpski mediji, što je izazvalo uznemirenje javnosti u Srbiji.

Pročitajte još:

Tim povodom je Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo zamolnicu Hrvatskoj, u koju je Tanjug imao uvid.

U zamolnici tužilaštvo shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći traži od nadležnih hrvatskih organa da mu dostavi lične podatke svedoka Danilovića i posebno da navedu da li je on državljanin Republike Srbije.

Danilović je svedočio u postupku protiv predsednika Ratnog predsedništva Gline Dušana Jovića, koji je 2010. godine optužen za ratne zločine izvršene od septembra 1991. godine do aprila 1992. godine na području Gline.

U prilogu zamolnice tužilaštvo je ukazalo na sve oblike izvršenja krivičnih dela „Izazivanje panike i nereda“ i Davanje lažnog iskaza“, za koje je, u zavisnosti od oblika, zaprećena kazna do osam, odnosno do pet godina zatvora.

 

****

BONUS VIDEO: Hapšenje pripadnika navijačke grupe „Principi“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar