Snajperska puška M-93 12,7 mm Foto:vojska srbije

Naoružanje i municija izvezeni iz Srbije koriste se u jermenskim oružanim snagama angažovanim u odbrani Nagorno-Karabaha a na snimcima koji stižu iz tog sukoba mogu da se vide protivavionski topovi, minobacači, municija i snajperske puške Crna strela.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, u ratnom plenu oružanih snaga Azerbejdžana je deo tih sredstava i minobacačke mine proizvedene u Srbiji, dok su Jermeni zarobili mitraljez M02, kalibra 12,7 milimetara koje su koristili najverovatnije plaćenici iz Sirije koji se bore za račun Azerbejdžana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana svakodnevno na jutjub stavlja snimke sa terena kao deo propagandnog rata i na snimku od 5. novembra jasno se vidi gusenično borbeno vozilo MT-LB na koje je postavljen srpski trocevni protivavionski top M55A4, kalibra 20 milimetara.

Na snimcima Ministarstva odbrane Azerbejdžana od 27. oktobra u osvojenoj kasarni u mestu Fizuli vidi se primerak snajperske puške M93 Crna strela kalibra 12,7 mm i karakteristične municijske kutije Zastavine prozvodnje za puškomitraljez M84 7,62 mm.

Uočavaju se i naslagani sanduci sa minobacačkim minama 120 mm i to lakim trenutno-fugasnim M62P3 i dimnim M64. Prema oznakama radi se o predratnoj proizvodnji iz fabrike Pretis u Vogošći.

U prilogu od 5. novembra TV stanice ANNA iz Abhazije, koja je poznata po izveštajima iz rata u Siriji snimanim u realnim borbama, vidi se dejstvo srpskim minobacačima M75.

Prema novinaru ANNA, radi se o borbama koje se vode za vrhove južno od sela Karintak kod grada Šuši. Diverzanti Azerbejdžana od 31. oktobra pokušavaju zauzeti dominantne tačke na terenu, a Jermenska pešadija uz podršku minobacača iz Trstenika to ne dozvoljava.

U jermenskom ratnom planu našlo se takodje naoružanje poreklom iz Srbije koje ima kontraverzno poreklo mitraljez M02 Kojot 12,7 mm koji je prikazan na jednom TV izveštaju.

„Ceni se da se radi o sredstvu koje su sa sobom doneli plaćenici iz Sirije koji su vrbovani od turske obaveštajne službe i poslati na Kakvaz. U Siriji su ranije već uočeni Kojoti u rukama anti-Asadovskih milicija i pretpostavlja se da su tamo došli kao donacija Saudijske Arabije koja je legalno uvezla stotine mitraljeza Kojot“, navodi se u tekstu.

Na Jermenskoj TV stanici prikazana je obuka na minobacačima, takodje proizvedenim u Srbiji.

Pišući o tome kako je srpsko oružje završilo u Nagorno-Karabahu, portal navodi da se ta sredstva ratne tehnike i municija podudaraju sa izvoznim poslovima firme Vektura trans iz Beograda koja se dovodi u vezu sa kontraverznim trgovcem Slobodanom Tešićem.

„Beogradski nedeljnik NIN jula ove godine objavio je detalje iz dokumenata o izvozu u Jermeniju ugovorenom 2018. Iznajmljenim avionima Iljušin 76TD, Iljušin 62M i Boing 747 naručena sredstva prevezena su sa niškog i beogradskog aerodroma u Jerevan u 16 letova prošle godine i dva leta 14. i 15. jula ove godine“, navodi se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar