Vatrogasci krenuli u Grcku
Srpski vatrogasci krenuli put Grčke Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Srbija je u borbi protiv požara angažovala nekoliko tipova policijskih helikoptera koji su, nakon obavljenih zadataka na Mokroj gori, upućeni na protivpožarne zadatke u Severnu Makedoniju i Grčku.

Kako piše portal Balkanska bezbednosna mreža, MUP Srbije je za te poslove angažovao helikoptere H-145M i AB 212, kao i Gazele za izviđanje.

Iako u Vojsci Srbije i policiji nema namenskih protivpožarnih letelica, postojeći helikopteri mogu da budu korisni kada su opremljeni vedrima za vodu.

Helikopteri srpske policije prvo su bili angažovani 2. avgusta na Mokroj gori gde su gasili požare, nakon čega su preleteli na skopski aerodrom Petrovec i sa helidroma na terenu leteli od 4. do 7. avgusta, kako bi gasili šumske požare.

Dva AB 212 i jedan H145M izbacila su na teren zahvaćen požarom više od 200 tona voda. Jedna Gazela korišćena je za pomoćne zadatke izviđanja i prevoženje.

Prvi teren je bio rejon Kumanova kod sela Kokino a zatim su prebačeni na istok, u okolinu Pehčeva i Berova.

U podvesnom vedru za vodu AB 212 mogu da zahvate oko 1.200-1.300 litara vode dok H-145M ima vedro koje iz reke ili jezera u blizini požara može da „pokupi“ 800-1.000 litara vode.

U pripremi akcije gašenja traži se pogodna reka ili jezero što bliže mestu požara. Za situacije kada nema izvora, MUP Srbije ima pokretne bazene za 20 tona vode jer je cilj posada da skrate na minimum vreme između naleta sa vodenom bombom.

„U gašenju požara na makedonskom istoku reka Bregalnica sa par decimetara dubine nije bila pogodna i zato su iskorišćene jame na terenu duboke 10-15 metara. Meštani su na nekoliko desetina metara od reke vadili pesak i ostavili su jame koje su vremenom postale jezerca i sada su korisno poslužile da se zahvati voda za gašenje požara“, navodi se u tekstu.

Pomoć Srbije brzo je došla u Severnu Makedoniju, ali su u međuvremenu požari u Grčkoj dostigli razmere bez presedana.

Osim grčke avijacije, koja čini šta može sa flotom protivpožarnih aviona CL 415 i ostalih letelica koje mogu da istresu vodeni tovar, avioni pristižu u pomoć Atini iz prijateljskih zemalja. Policija Srbije pridružiće se velikoj međunarodnoj akciji 9. avgusta sa dva AB 212 i jednim H145M koji su samo na kratko bili kod kuće u matičnoj bazi na beogradskom aerodromu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar