Foto: Nova.rs, MUP Srbije

Igor A. (28), policijski službenik iz Beograda, koji se sumnjiči da je nasmrt pretukao mladića Ervina Ć. u noći između 20. i 21. maja u jednom lokalu u Priboju, uhapšen je u Trebinju. Policajac je odmah nakon ubistva, kako je utvrđeno istragom, uspeo da pređe granicu sa Bosnom i Hercegovinom i to nije prvi put da se ovdašnji kriminalci nakon učinjenog krivičnog dela skrivaju upravo u susednoj Republici Srpskoj i Bosni, a razloga za to je nekoliko.

Policajac Igor A. (28), inače pripadnik Interventne jedinice beogradske policije, osumnjičen je da je kobnog dana u kafiću, dok je bio u izlasku sa još jednim kolegom, takođe policajem, nakon verbalnog okršaja nasrmt istukao Ervina Ć, koji je od zadobijenih povreda ubrzo preminuo.

Foto: MUP Srbije

„Nakon kraće svađe, Igor je nasrnuo na Ervina i tukao ga sve dok nije pao na pod i ostao nepomično da leži. Sve se odigralo u nekoliko sekundi, a taj njegov kolega policajac nije stigao da odreaguje. Bukvalno se sve dogodilo dok je on uopšte bio svestan šta se događa. Kroz ceo kafić se prolamao vrisak: „Ubio ga je, ubio ga je“. Hitna pomoć je po dolasku mogla samo da konstatuje smrt“, prepričao je dramatične trenutke mladić koji je kobne večeri bio u kafiću.

Prema nezvaničnim saznanjima sa terena, napad su snimile sigurnosne kamere, a metež koji je nastao u lokalu, Igor je iskoristio za bekstvo. Kako smo ranije saznali, ubrzo je prešao granicu sa Bosnom i Hercegovinom i pokušao da sigurno utočište za skrivanje pronađe u komšiluku. Međutim, policija ga je locirala u Trebinju, a kolege su mu u petak stavile lisice na ruke. Veruje se da će mu biti određen ekstradicioni pritvor, nakon čega će biti izručen Srbiji.

Ilegalan prelazak granice

I ovo nije prvi put da su ovdašnji kriminalci sigurnu luku potražili sa one strane Drine. Naime, čest je slučaj da nakon izvršenog krivičnog dela, osumnjičeni pobegnu preko granice u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu i to najčašće čine takozvanim „crnim rutama“, to jest neformalnim prolazima u drugu državu. Dosadašnja iskustva pokazala su da kriminalci najčešće imaju vodiče preko nepristupačnih predela, a javnost u Srbiji još pamti slučaj hapšenja srpskih starleti i učesnica u rijaliti programima, koje su uhvaćene na delu kako prelaze Drinu.

Tijana Ajfon Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Naime, Tijana Maksimović zvana Tijana Ajfon uhapšena je kod Bijeljine, kada je u čamcu sa još tri devojke pokušala da pređe granicu preko Drine. Ona je tada sumnjičena za podvođenje i organizovanu prostituciju.

Međutim, osim starleta koje su uhvaćene na delu, javnost pamti i slučaj kriminalaca koji su, prema sopstvenom svedočenju, preplivavali Drinu kako bi ilegalno prešli granicu. Tako je pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić svojevremeno ispričao kako je preplivao Drinu bežeći iz Srbije tokom akcije „Sablja“.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

„Na isti način sam prešao granicu kao i svi pre mene, tako što sam preplivao Drinu. Baš tada je bila puštena brana na Perućcu, pa je reka bila duplo šira nego inače. Sva mutna i puna virova, odnela me je sigurno sedamsto-osamsto metara nizvodno dok sam je preplivavao. Dobro plivam, ali džabe, jer Drina nosi sve živo. S druge strane reke čekali su me Amigov brat i Cvele (Cvetko Simić, ubijen početkom 2010. u Zagrebu) s papirima i garderobom“, ispričao je.

Ubica vođe navijača se krio u Bosni

Damir Porčić (26) osumnjičen je za likvidaciju Branislava Penčića, bivšeg vođe navijača „Hed hanters“ FK Partizan, a policija ga je pronašla u Bosni i Hercegovini. Za Porčićem je po nalogu Višeg suda u Beogradu bila raspisana međunarodna poternica, a odmah nakon hapšenja je izručen Srbiji.

Branislav Bane Penčić Foto: MUP

Podsećanja radi, bivši vođa navijačke grupe “Hed hanters”, usmrćen je sa tri hica u grudi iz pištolja sa prigušivačem 19. marta u Obrenovcu. Viši sud u Beogradu je u međuvremenu podigao optužnicu protiv osumnjičenih napadača, među kojima je i Igor Barjami koji je egzekutora Damira Porčića vozio nakon izvršenog zločina.

Falsifikovani pasoši

Mnogi od njih državne granice prelaze nešto lakšim putem, preko zvaničnih graničnih prelaza ali koristeći se falsifikovanim dokumentima ili uz pomoć podmićenih policajaca koji na njima rade.

Foto: Shutterstock

Da je naš region plodno tle za izradu falsifikovanih putnih isprava, ali i drugih dokumenata, zna se decenijama, još od slučaja kada su konzulati Bosne i Hercegovine u Evropi prodavali za hiljadu, dve maraka pravi pasoš sa vašom slikom i bilo kojim imenom sve do duboko u postdejtonsko doba. Mediji su u to doba izveštavali da je recimo konzulat u Beču bio je poznat po tome.

Bonus video: Novopazarci traže smenu Gašića i hapšenje osumnjičenog za ubistvo u Priboju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar