Foto:arhiva Nova.rs; shutterstock

U protekle dve nedelje policija je oduzela čak 24 vozila, jer je počela da se primenjuje nova mera, a na meti su se našli "povratnici", nesavesni vozači koji su treći put u poslednje dve godine počinili neki težak prekršaj. Sudeći po alarmantnim podacima saobraćajne policije iz 2023, saobraćajci će i ove godine imati pune ruke posla.

Svaki vikend na drumovima Srbije završava se izveštajima koji kao da su sa ratišta. Pogotovo vikendom, kada je lepše vreme, stradaju biciklisti, motociklisti, pešaci, vozači… Društvene mreže pune su snimaka lančanih sudara, ali i slučajeva nasilničke, može se reći čak i samoubilačke vožnje.

Podaci Uprave saobraćajne policije MUP Srbije potvrđuju tu crnu statistiku.

Pročitajte još:

Naime, prema zvaničnim podacima koje je Nova.rs zatražila policiji, prošle godine je na teritoriji Republike Srbije registrovano čak 1.401.162 saobraćajna prekršaja, kada se uzme u obzir da je u našoj zemlji registrovano nešto više od 2,2 mliona vozila, ispada da je dve trećine vozača počinilo neki prekršaj. Ipak, od ovog broja treba oduzeti one sitnije prekršaje koji ulaze u statistiku, a zbog njih vozači i pešaci završavaju na sudu za prekršaje, ali nisu toliko opasni po njih i ostale učesnike u saobraćaju.

Bahati vozači najveći problem

Problem su oni najteži prekršaji, oni zbog kojih policija sada ima pravo da privremeno oduzme vozilo i koji utiču na veliki broj poginulih i povređenih, kao i ogromnu materijalnu štetu koju trše i građani, ali i dražava Srbija, jer uglavnom strada radno sposobno stanovništvo, kao i mladi koji tek treba da zasnuju porodicu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podaci saobraćajne policije su poražavajući, pogotovo što saobraćajci ne „uhvate“ svakog ko sedne za volan pijan, drogiran ili divlja putevima. Prošle godine službenici MUP Srbije podneli su čak 55.398 prijava protiv vozača koji su vozili pijani. Inače, alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda u Srbiji. Zbog vožne pod uticajem psihoaktivnih supstanci, policija je podnela 2.750 prijava.

Pola miliona prijava zbog brzine

Ali, nisu samo pijani i drogirani opasnost na drumu. Mnogi vozači, pogotovo oni mlađi i bez dovoljno iskustva a za volanom brzog automobila čijem upravljanju nisu dorasli, vole da se pokažu tako što će nagaziti na papučicu gasa. Bilo na auto-putu ili po gradskim ulicama, svedoci smo neverovatnih scena, a to pokazuju i policijski podaci. Prošle godine je podneto više od pola miliona prijava zbog prekoračenja brzine, tačnije 501.126 prijava. Skoro polovina, 246.991 prijava podneta je zbog prekoračenja brzine u naseljenom mestu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Neke od najtežih saobraćajnih nezgoda, sa najtragičnijim posledicama, dešavaju se zbog prolaska kroz crveno svetlo. Policija je prošle godine podnela 11.178 prijava zbog ovog, jednog od najtežih prekršaja.

Jedan od „specijaliteta“ vozača-nasilnika je preticanje preko pune linije i takvi sudari završavaju katastrofalnim posledicama. U 2023. podneto je 8.782 prijava zbog ove vrste prekršaja.

Prema podacima MUP Srbije iz saobraćaja je prošle godine, zbog raznih vrsta prekršaja isključeno 93.849 voača. Upravo su oni kandidati za novu meru koja treba da pomogne i policijji, ali i građanima, da se smanji broj saobraćajnih nesreća, a to je privremeno oduzimanje vozila do okončanja sudskog postupka.

Posle pravosnažne presude, prekršiocima vozilo može biti i trajno oduzeto. Svi gore nabrojani vozači, koji su počinili prekršaje su time postali i kandidati za primenu ove nove mere.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nezgoda na Zrenjaninsko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare