Foto: EPA/VICTOR LOPEZ

Trgovci kokainom iz zemalja bivše Jugoslavije sve su prisutniji u Španiji, što su vrata za uvoz droge u Evropu, jer cena belog praha raste trostruko ako uspeju da ga prevezu iz Južne Amerike, izvestila je Civilna garda.

U poslednje dve godine španska policija, čija se specijalna jedinica bavi suzbijanjem trgovine drogom, uhapsila je nekoliko državljana Srbije i Hrvatske u jedrilicama u Atlantskom okeanu, ali i u luksuznim kućama u Španiji, navodi se na sajtu Index.hr.

„Na osnovu različitih istraga na kojima Civilna garda radi, neophodno je istaći da je prisustvo pripadnika kriminalnih bandi iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine „sve šire“, izjavila je nakon ovog meseca Civilna garda, koja uhapsila tri hrvatska državljana na čijoj je jedrilici pronašla tonu kokaina u blizini Kanarskog ostrva La Palma.

„Članovi ovih bandi nalaze se na strateškim mestima u Španiji odakle brodom preko Atlantika uvoze kokain u Evropu. To čine sa Kanarskih ostrva, južne španske obale i Galicije“, dodala je policija.

Troje hrvatskih državljana, Z.K. (42), M.M.B. (27) i F.S. (24), zadržani su na ostrvu La Palma nakon što su 9. septembra uhapšeni na moru 133 kilometra od tog ostrva.

„Tamo ih čeka suđenje u Madridu“, rekla je portparolka Civilne garde Kanarskih ostrva u telefonskom razgovoru. Portparol suda nije odgovorio kada bi trebalo da počne suđenje u Madridu.

Rekordne količine kokaina u Evropi

„U Evropi je do sada zabeležen najveći broj zaplena kokaina, kao i najveće zaplenjene količine kokaina, sa više od 181 tona zaplenjene droge u 2018. godini“, izvestio je Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA) najnoviji izveštaj objavljen u utorak.

U decembru 2018. godine, Civilna garda uhapsila je Nenada Vinčića, šefa ogranka „balkanskog klana“, zbog sumnje da je, između ostalog, koristio obalu u Galiciji za isporuku kokaina iz Kolumbije, izvestio je lokalni list La Voz de Galicia.

Kolumbija je jedna od najbogatijih zemalja koke, biljke čiji listovi proizvode kokain.

„Bio je predstavnik balkanskog klana za južnu Evropu. Organizacija ga je poslala u Kolumbiju da uspostavi kontakte sa direktnim distributerima droge. Zatim se nastanio u Barseloni odakle je kontrolisao ulazak kokaina u Evropu“, rekla je Civilna garda.

„Živeo je luksuzno, u stanovima čija mesečna kirija košta 5.000 evra. Vozio je skupe automobile, bio u pratnji dama u pratnji i često je odlazio u glavne kazina.“

Srbin je takođe imao hrvatski pasoš i poslao je svog čoveka u Galiciju da obezbedi uvoz kokaina, rekao je Javier Romero, novinar La Voz de Galicia.

„Poslao je čoveka od poverenja, Omara Fernanda Maggie Gil, državljanina Dominikanske Republike koji je zadržan u Sjedinjenim Državama zbog trgovine drogom i koji je bežao iz zatvora. Njegov zadatak je bio da brodom, jedrilicom ili ribarskim čamcem obezbedi isporuku kokaina na galicijsku obalu. brodom “, rekao je Romero, pozivajući se na policijsku istragu. Policija navodno nije uspela da zaustavi tri jedrilice punjene kokainom na vreme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar