Ilustracija Foto: Shutterstock

Austrijska policija razbila je kriminalnu grupu, na čijem čelu se nalazio državljanin Srbije, koja je organizovala lažne brakove s ciljem dobijanja boravišne dozvole. Policija za strance, uz pomoć Kriminalističke službe Beča, nakon duge istrage ušla je u trag bandi koja je posredovala kod najmanje 27 lažnih brakova.

Kako se navodi u saopštenju tamošnje policije, Srbin je osumnjičen da je sa dva saučesnika, državljanima Austrije i građanima trećih država, odnosno Srbije, Bosne i sa KiM, organizovao sklapanje lažnih brakova, najčešće sa mađarskim državljanima.

Po posredovanju takvog braka banda je zahtevala u proseku po 10.000 evra, a brakovi su sklapani u Srbiji. Cilj tih brakova je bio da lice koje je za tu uslugu platilo dobije boravišnu dozvolu u Austriji, a time i pristup tržištu rada, socijalnim sistemu, piše Politika.

Bračni partneri koje bi pronalazili nisu nikada bili prijavljeni u Austriji i dolazili bi u Beč samo za obavljanje potrebnih poslova pred državnim ustanovama.

Za pristanak na sklapanje lažnog braka dobijali bi po 3.000 evra po ugovoru. Istragom je policija ušla u trag, između ostalog, i jednoj velikoj mađarskoj romskoj porodici iz koje su pripadnici oba pola učestvovali u sklapanju lažnog braka sa državljanima zemalja izvan EU.

Osumnjičeni nisu organizovali samo sklapanje lažnih brakova, već su i za petocifrene svote organizovali prividna zaposlenja u Beču preko lažnih firmi. Za te potrebe je jedan osumnjičeni stavio na raspolaganje svoju mrežu lažnih firmi. Izdavanjem potvrde o plati i ugovora o radu „klijent” je mogao da prikupi potrebne papire za boravišnu dozvolu.

Ukupno je policija do sada uspela da dokaže 59 krivičnih dela organizovane prevare u sticanju prava na boravak, lažne brakove, to jest falsifikovanje dokaza. Kako je saopšteno, 48 osoba je saslušano, a za devet raspisane su poternice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar