Foto: Wikipedia/Felipe Restrepo Acosta, Sebastian Barros/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Srpski državljanin Antun Mrdeža (47), koga su kolumbijski mediji označili kao ozbiljnog narko-bosa, uspeo je da pobegne sa aerodroma u Medelinu, posle meteža koji je nastao kada je grupa maskiranih napadača zapucala na policajce koji su ga sprovodili. Umesto da bude izručen Italiji, koja je za njim raspisala međunarodnu poternicu, Srbin je nestao u kolumbijskoj džungli.

Na aerodormu u zloglasnom Medeljinu, kolumbijskom gradu koji je centar jednog od najmoćnijih narko kartela, odigrao se neverovatan, filmski događaj, čiji je jedan od glavnih aktera srpski državljanin Antun Mrdeža (47). Naime, njega su policajci sprovodili da bi ga ukrcali na let za Italiju, po čijoj poternici je Srbin uhapšen, kada je počeo haos.

Pročitajte još:

Mrdeža je od policajaca, koji su ga sprovodili, zatražio da popije malo vode, jer je žedan, što su mu oni dopustili. To je bio signal za grupu napadača, koji su se do aerodroma dovezli u dva luksuzna automobila, da počnu da pucaju ka izlazu dva na aerodromu Hose Maria Kordova.

Nastala je panika, došlo je do razmene vatre u kojoj niko, srećom, nije povređen, ali kada su se policajci osvestili, videli su da nema više Antuna.

Pregledom kamera za video-nadzor policija je ustanovila da se Srbin ukrcao u jedan od automobila kojim su napadači došli do aerodroma, crnim „audijem“. Počela je potraga za limuzinom, koja je sutradan pronađena na seoskom putu u blizini Medeljina, ali nije bilo ni traga ni glasa ni od Antuna Mrdeže, niti od njegovih pomagača.

Foto: CORTESÍA MIORIENTE

U prvom trenutku je saopšteno da je u pitanju zapravo italijanski državljanin Nikola Boros, ali kada je urađena provera, ustanovljeno je da je u pitanju lažni identitet, i da je u pitanju zapravo Antun Mrdeža, Srbin, koji je deo međunarodnog narko-kartela koji je povezan sa Italijom, Španijom, Srbijom i Kolumbijom, piše „El Kolumbiano„.

Hapšenje po povratku iz Dominikane

On je uhapšen pre nešto više od nedelju dana, pošto je doleteo iz Dominikanske Republike, a kod sebe je imao lažna italijanska dokumenta. Ipak, ustanovljeno je o kome se zapravo radi, kao i da je za njim raspisana crvena Interpolova poternica zbog trgovine narkoticima.

Ipak, uprkos svim merama predostrožnosti, Mrdeža i njegovi saučesnici uspeli su da organizuju bekstvo, a kolumbijske vlasti naložile su istragu o tome kako je srpski narko-bos uspeo da pobegne i ko je sve bio upoznat sa planom za ekstradiciju Italiji.

Foto:costesia/policia nacional

Šef mu opasni Italijan

Prema pisanju italijanskih medija, Mrdeža je deo međunarodnog narko-kartela na čijem čelu je bio italijanski kriminalac Petro Fotia, koji je uhapšen u martu ove godine u Italiji. Na teret im se stavljalo šverc heroina, kokaina i sintetičkih droga na teritoriji Zapadne Evrope. Ova kriminalna grupa se takođe bavila i preprodajom oružja.

Posle hapšenja u Italiji, rapisana je poternica za 13 članova ove organizacije, koja je povezana sa kalabrijskom Ndrangetom, među kojima su bila i dvojica srpskih državljana. Među njima je bio i Mrdeža, čije zaduženje je bilo da redovno putuje za Kolumbiju, gde je imao dobre kontakte sa proizvođačima kokaina i da sa njima ugovara kupovinu droge koja jetransportovana uglavnom u Španiju i Italiju.

Inače, Mrdeža nije prvi Srbin koji se pojavljuje u „crnoj hronici“ Medeljina, jednog od najozloglašenijih gradova u Kolumbiji, ali i na svetu. Pre četiri godine, tačnije u martu 2019. godine, na benzinskoj pumpi u tom gradu preminuo je Vladimir Vidaković (30) iz Pančeva.

Foto:Facebook

Njegova smrt ostala je nejasna do danas, a ono što se zna je da je on jedno vreme boravio u Medeljinu, živeo na visokoj nozi, ali da se onda pojavio na benzinskoj pumpi, potpuno mahnit. Pokušao je da pije benzin, zaposleni su pozvali policiju i Hitnu pomoć. Spasa Vidakoviću nije bilo i on je preminuo, a špekulisalo se da je on zapravo ubijen – otrovan, a da je pokušao da se spasi pijući benzin. Navodno Vidaković je pokušao da uspostavi veze sa lokalnim narko-bosovima o kupovini kokaina.

On je inače mlađi brat Miloša Vidakovića, koji je ubijen u Budvi 2013. godine. Miloša Vudakovića, koji je bio mnogo poznatiji nego Vladimir, likvidirali su članovi klana Šaranović, direktni izvršilac bio je Miloš Vojinović. Klan Šaranović je u to vreme „ratovao“ sa klanom Luke Bojovića, ali je Miloš Vidaković zapravo ubijen jer se zamerio osobama koje su bile bliske članovima klana Šaranović, a ne zbog eventualnih veza sa Lukom Bojovićem.

Bonus video: Život i smrt Pabla Eskobara 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare