Foto:Wikipedia/DennisHH

Dva svedoka iz Srbije svedočila su o događajima 1999., o vremenu u kojem je optuženi za ratne zločine Nenad Arsić navodno počinio ratne zločine na Kosovu.

Odbrana je za svedoke ovog četvrtka pozvala bračni par Šušarović iz Novog Sela. Supružnici Šušarovići nisu mogli tačno da preciziraju gde se u to vreme nalazio optuženi, mada su tvrdili da je na dan za koji se sumnjiči da je počinio zločine, bio u selu svoje sestre, gde je prisustvovao slavi.

„Znam ga preko njegove sestre. Oni slave Svetog Nikolu, 21. maja, i on je tamo došao kao gost. Dobro se sećam ovog dana otkako se dogodio oružani sukob. Često je dolazio za praznike, uvek je dolazio. On je 21. maja 1999. bio na tom slavlju, bilo je davno, ali pamtim, pošto je tada počelo bombardovanje. Zvao sam ih na kafu za drugi dan slave“, rekao je Milivoje Šušarović, javlja Koha.

Pretresno veće je dalje Šušarovića pitalo da li mu je poznato da je optuženi Arsić bio u uniformi i deo srpske policije.

„Njegova majka i on su ostali na Kosovu. Radio je na Kosovu kao policajac i znam da je, kada je došao iz Niške Banje, da je bio u uniformi. Mislim da se policija preselila u Nišku Banju“, rekao je Šušarović.

Drugi svedok, supruga Šušarovića, izjavila je da su sestru optuženog poznavali od 1986. godine i da je optuženi bio u Srbiji 21. i 22. maja u kući njegove sestre.

„Na proslavu je došao uveče, jer se ne slavi veče, i te noći je ostao sa sestrom. Sutra smo zajedno popili kafu, on je bio sa nama ujutru. Praznik Svetog Nikole je 21. i 22. maja. Dolazi se 21. uoči praznika. Ne znam koliko je tačno dana tu boravio“, rekla je Nada Šušarović.

Na sledećem ročištu zakazanom za novembar očekuje se saslušanje policajca koji je učestvovao u identifikaciji optuženog, na predlog Specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo tereti Nenada Arsića da je tokom rata na Kosovu, 21. maja 1999. godine, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ozbiljno prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava protiv lica i imovine.

Prema optužnici, Arsić je s namerom postupio nehumano i povredio telesni integritet, zdravlje, fizičko i mentalno blagostanje oštećenih, duži vremenski period ih je tukao teškim alatima po raznim delovima tela, nanoseći im teške telesne povrede, vređajući ih i psujući,  i namerno je učestvovao u ponižavanju i nehumanom postupanju prema oštećenom Jakupu Šalji (Jakup Shala), kojeg je i nakon što ga je teško ranio, primorao da konzumira alkohol i peva srpske pesme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar