Foto:shutterstock

Troje srpskih državljana osuđeno je pred sudom u Ingolštatu u Bavarskoj zbog angažovanja ilegalan srpskih i bosanskih majstora na nemačkim gradilištima.

Prema optužnici protiv 40-godišnjeg Srbina, njegovog tri godine mlađeg partnera i njegove sestre (35), trojac je vrbovao radnike iz Srbije i Bosne i Hercegovine putem kompanije koju su optuženi osnovali u Sloveniji. S obzirom na to da radnici nisu državljani zemalja Evropske unije, u Nemačkoj je trebalo podneti zahtev za boravišnu i radnu dozvolu, što trojac ni u jednom trenutku nije učinio.

Optužnicom im se na teret stavljaju krivična dela zbog kojih su mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu od jedne do deset godina. Dvojica muškaraca bili su u pritvoru od hapšenja, a žena je na suđenje je doputovala iz Slovenije.

Predstavljali se kao menadžeri i direktor

U želji da ostave utisak profesinalaca, jedan član ove grupe se predstavljao kao preduzetnik, drugi kao menadžer, a žena kao menadžerka ljudskih resursa. Postupak je od samog starta išao u pravcu priznanja krivice okrivljenih.

Kako prenosi portal ingolstadt-today.de,službenik iz odeljenja za kriminalističku istragu u Nemačkoj svedočio je da su, prema dokazima koje je policija prikupila, Srbi su radili betonske i zidne površine, a vrednost posla iznosila je 1,6 miliona dolara. Kao što je pokazalo istraživanje, zaposleni Srbi i Bosanci su u Sloveniji bili prijavljeni na socijalno osiguranje, ali registracija u Nemačkoj nikada nije izvršena, što je bila obaveza optuženih.

U ovom slučaju, sa druge strane, nema reči o eksploataciji radnika jer su oni bili smešteni u prostorijama u gradskom području o trošku poslodavca.

Porota se držala svoje presude, kojom su osuđeni na godinu i deset meseci zahvaljujući grupnom sporazumu o priznanju krivice. Pošto se presuda zasniva na zajedničkom sporazumu, pravosnažna će postatiti tek nakon nedelju dana.

Bonus video: U akciji „Armagredon“ policija pohapsila pedofile po Srbiji


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar