Foto:Screenshot

Suđenje Đurđiji Alempijević (23), bivšoj negovateljici Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu, koja je optužena za zlostavljanje i zanemarivanje dece, nastavljeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Kako saznajemo, na današnjem glavnom pretresu, saopšteno je da je Centar u Zvečanskoj odlučio da pokrene postupak protiv Beograđanke Maje Jelić, svedoka u ovog postupku, koja je autor snimka na kojem se vidi kako optužena ulazi u sobu sa bebama, noseći jedno dete za ruku koje potom baca u krevetac, a zatim drugo fotografiše telefonom.

Na pretresu sud je odlučio da iz spisa predmeta izvodi pomenuti video-snimak, jer je on pribavljen na „nezakonit način“.

„U Centru je zabranjeno snimanje bez dozvole,a svedok nije imao dozvolu za to. Narušena je privatnost dece, ja sam video lica četiri deteta na snimku i cela javnost Srbije sada zna ko su ona, a u Centru su smeštena deca čija su bezbednost I zdravlje narušeni. Svedok je narušio privatnost i bezbednost i dece i njihovih staratelja“, rekao je sudija u ovom postupku, nakon čega je ovaj dokaz izdvojen iz spisa.

Foto:Facebook

Ipak, pre izdvajanja, sud je pogledao pomenuti snimak, a odbrana optužene insistirala da postoji mogućnost da je ovaj snimak obrađen, jer na jednom video-zapisu u donjem, desnom uglu piše „edit“.

Na današnjem pretresu, saopšteno je i da će protiv svedokinje Jelićeve, na osnovu čijeg snimka je i podignuta optužnica protiv negovateljice, biti pokrenut postupak zbog neovlašćenog snimanja i fotografisanja.

Podsetimo, za ceo slučaj saznalo se jula prošle godine, nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kojem se vidi kako Alempijevićeva ulazi u sobu u kojoj se drže bebe u krevecima u Centru u Zvečanskoj. Ona potom jedno dete podiže za ruku, iznad lakta I bezobzirno ga ubacuje u krevetac. Optužena, koja je u trenutku ovog dela radila u Centru, tereti se za krivično delo zlostavljanje i mučenje, kao i zapuštanje maloletne osobe.