Ivana Bodrožić Bakić, Željko Mitrović, foto Facebook/Goran Srdanov

Obducent nekada zaposlen na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA), major Radovan Furtula, koji je radio obdukciju Ivane Bakić Bodrožić, devojke koja se dovodila u blisku vezu sa vlasnikom TV Pinka Željkom Mitrovićem, čije je telo pronađeno u hotelu "Hajat" 2014. godine, otkrio je u svom pismu važne pojedinosti ovog slučaja. Doktor Furtula je pismo koje smo juče ekskluzivno objavili napisao još 2018. godine, a u njemu navodi neke do sada nepoznate detalje o ovom slučaju.

Kako je doktor Furtula u svom pismu pre četiri godine, ono je sačinjeno kao jedna vrsta revizije koja je nastala „u ime istine i pravde“ jer, imajući u vidu da je doktor i major Vojske Srbije, osim Hipokratove zakletve, veže ga i zavet otadžbini, „identičan onome kojim su se zaklinjali naši besmrtni preci“.

Telefonski pozivi sa visokih instanci

Kako je doktor Furtula opisao u svom pismu, tog decembarskog jutra sačekao ga je tehničar, pomoćnik u obdukcionoj sali, koji ga je odmah obavestio da sve novine bruje o mladoj ženi koja je pronađena mrtva u „Hajatu“.

„Dogovorili smo se za tren oko svega, samo da uzmemo sve ono što nam je potrebno da bi obdukciju doveli do kraja. U međuvremenu doznajem da je bilo telefonskih poziva sa nekih visokih instanci koje su pokazale veliko interesovanje za ovaj slučaj. To ničim nije moglo promjeniti moj pristup, bilo je dovoljno uzeti u obzir neke detalje koji pojedinačno nisu značili ništa ali su udruženi sa postojećim okolnostima govorili više od žive riječi“, naveo je u pismu koje smo ranije objavili.

Tetovaže

Doktor Furtula Ivanu Bodrožić opisuje kao mladu, lepu ženu od tridesetak godina. Međutim, jedan detalj posebno mu je privukao pažnju.

Ivana Bodrozic FOTO: Facebook

„Ono što mi je tom prilikom posebno privuklo pažnju, jesu tri karakteristične tetovaže: ćiriličnim slovima u predjelu gornje trećine lijeve dojke kao i donje trećine zadnje strane vrata, bilo je ispisano ime „Željko”, a u predjelu pojasne kičme, horizontalno položeno s lijeva na desno bilo je ispisano trinaest arapskih brojeva. Već poslije nekoliko čitanja navedenih brojeva dosjetili smo se da bi takva matični broj osobe koja je rođena 1967. godine“, naveo je.

Kako je dodao, u njenom desnom lakatnom predelu bila je prisutna plasirana braunila, pričvršćena medicinskim flasterom.

Poseta Željka Mitrovića

Nakon završene sudskomedicinske obdukcije, doktoru Furtuli ostalo je da sačeka samo toksikološkohemijske analize i mikroskopski pregled uzetih isečaka tkiva i organa. Odlazi na pauzu, planirajući da je provede sa dragim ljudima. Međutim, usledio je telefonski poziv.

„Doktore, ako možete dođite odmah, rodbina pokojnice vas traži! Za koliko stižete?“

Doktoru je poseta porodice bila značajna jer bi upravo ona mogla pružiti informacije potrebne da stvori celovitu sliku i sazna sve bitne podatke o okolnostima slučaja.

Željko Mitrović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

„U daktilobirou me je čekalo troje ljudi. Majka Nada, korpulentni muškarac čijeg se lika sada i ne sjećam i treće lice koje mi je bilo dobro poznato sa televizijskih ekrana – Željko Mitrović, vlasnik ružičaste televizije“, opisao je doktor. Saopštava im da se radi o obdukciji koju će najverovatnije rešiti toksikološkohemijska pretraga i eventualno mikroskopski nalaz. Spomenuo je i policijski izveštaj i prazne ampule propofola koje su nađene u sobi, ali podvukao da ne želi da se bavi spekulacijama i nagađanjima.

„Ali doktore, ona je te ampule nabavljala baš u vašoj zgradi, vaši tehničari su joj to davali-brzom upadicom“, uskočio je Mitrović. Za tren je bio zbunjen, ali je nastavio:

„Nije moje da se sad bavim takvim pretpostavkama, ponavljam, kada budu gotove sve pretrage, imaćemo sasvim jasnu sliku. Toliko zasada od mene. Pozdravljam vas!“, prekinuo je dotičnog i pravac u kom se umalo nije zaputio njihov razgovor. Uostalom, kaže, tada mu je već bilo jasno kome pripada ime sa tetovaža.

Kako je opisao, usledili su brojni telefonski pozivi jer su mnogi bili zainteresovani da čuju preliminarne rezultate obdukcije. Znatiželju je, kaže, jedino policiji morao da utoli. Dolazili su svaki dan kod njega ili se telefonom raspitivali o mogućim novostima u vezi sa slučajem Bodrožić Bakić. Bili su to uljudni profesionalci od kojih su šefovi zahtevali potpuno predavanje ovakvim slučajevima.

Nova obdukcija

Prošlo je oko sedam dana od obdukcije, kada doktora poziva njegov šef.

„Radovane, ti vjerovatno ne znaš ali evo sad sam se čuo sa kolegama iz Novog Sada. Tamo je rađena reobdukcija Ivane Bodrožić“. U tom trenutku, kako je naveo, osetio se kao grom iz vedra neba da ga je pogodio.

„Kakav je problem u obdukciji koju sam ja radio, ne razumijem?“, jedva je izustio.

„Znaš Radovane, oni su htjeli da to tamo obave. Našli su način“, bio je smiren kao i uvijek Ivica Milosavljević, pukovnik vojske Srbije i načelnik odeljenja sudske medicine VMA.

„Šta će time dobiti, ovdje je sve jasno kao dan“, nastavljao ja kao i bilo koji drugi čovek koji se ne miri sa time da anuliraju njegov rad.

„Pusti sad to Radovane, dođi sjutra ujutro u moju kancelariju pa ćemo razgovarati“, završio je šef. Tog trenutka su počele nestajati sve njegove nedoumice i iluzije koje je gajio o svom zanimanju i sistemu za koji je radio.

„Ni slutio nisam da me iznenađenja tek čekaju, i da se mojim zabludama polako i sigurno nazire kraj. Zablude koje nisu samo moje, koje pripadaju još i milionima u Srbiji, a koje se sastoje od naivnog vjerovanja u institucije našeg društva“.

Neobičan zahtev porodice

Kako se u svom pismu prisetio, u medijima su tada naveli da je reobdukcija urađena na insistiranje porodice.

„Tragikomedija srpskog sudstva… U iščekivanju zaključka obdukcije, proročki naslućujući sadržaj istog, porodica zahtjeva od javnog tužioca da se uradi reobdukcija?! To nije čak ni lakrdija, već ozbiljno kršenje zakona i ustava. Otprilike kao kad bi klijent usred jednog parničnog postupka, započeo tu istu parnicu kod drugog sudije jer će tamo dobiti ono što on želi. Šta su to oni zapravo znali sa prve obdukcije što nisu mogli da prihvate pa da zahtjevaju novu obdukciju? Moje godine i iskustvo ili moj stav možda? I odakle toliko insistiranje na reobdukciji kada Institut za patologiju i sudsku medicinu VMA u to vrijeme nije još objavio ni jedno jedino slovo o nalazima obdukcije“, piše doktor Furtula.

Ivanina majka Nada, koja je sada nažalost pokojna, nekoliko puta je izrazila sumnju u obdukcioni nalaz sa VMA a da pritom nije iznosila ništa konkretno, niti određeno.

„Sa takvim primjedbama i takvim stavom bivša poslanica je ostavljala utisak osobe sa kojom neko lako manipuliše. Otvorila je dušu novinarima, i priznala mnoge stvari iz života pokojne ćerke“, prisetio se.

Bonus video: Željko Mitrović odbija da govori za N1


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare