Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

U Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) za poslednje dve godine ispitana su samo dva svedoka u istrazi ubistva šestoro dece u pećkom kafiću "Panda".

„Izgubila sam svaku nadu da će država Srbija otkriti ko je ubio decu u Pandi“, kazala je agenciji Beta Milena Radević, majka nastradalog Ivana (24).

Pre 22 godine, 14 decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića Panda, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18). Vlado Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

U kafiću je bilo još pet momaka koji su pukom srećom izbegli metke.

Napadači su posle masakra pobegli u obližnje dvorište Gimnazije „Sveti Sava“, gde ih je čekala „zastava 128“ crvene boje.

Istraga o ovom zločinu je pokrenuta tek 12. maja 2016. u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Medjutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je u emisiji „Teška reč“ na TV Pink rekao: „Zločin u Pandi nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u Pandi, ali da „ne postoje dokazi“ i da naši istražni organi ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

Vučić nije odgovorio na pitanja Bete (pitanja prosledjena pre 10 dana-prim.a.) odakle mu saznanja da zločin u Pandi nisu počinili Albanci i da li je povodom tih saznanja ispitan u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Na ta pitanja nismo dobili odgovore ni od nadležnog tužilaštva.

Pre nego što je TOK otvorio istragu, u spisima pećkog Okružnog suda postojao je samo izveštaj sa uvidjaja, dok istraga u tom sudu, izmeštenom posle rata u Leskovac, nikada nije vodjena.

Nakon Vučićevih izjava, posle dve i po godine pokrenuta je zvanična istraga u TOK-u u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas Beti da su u dosadašnjem toku istrage pribavljeni „brojni“ materijalni dokazi i da je ispitano 36 svedoka.

U oktobru 2018. godine, TOK je saopštio da su ispitana 34 svedoka, što znači da su u poslednje dve godine ispitana još samo dva svedoka.

TOK je sada saopštio i da istraga „još uvek“ nije okončana.

„U daljem toku istrage biće preduzete radnje na prikupljanju dokaza i podataka koji su potrebni za donošenje zakonite odluke. Sve druge informacije o detaljima konkretnog istražnog postupka, i ponaosob i kumulativno, mogle bi ugroziti i otežati rasvetljavanje svih okolnosti ovog krivičnog dela, a pre svega otkrivanje identiteta izvršilaca“, saopštio je TOK agenciji Beta.

Milena Radević kaže da su bol i tuga za nastradalom decom još veći kada se zna da država ni posle 22 godine od zločina nije u stanju da izvede pred sud izvršioce, organizatore i nalogodavce masakra u Pandi.

„Mi smo već stari ljudi. Neki roditelji su umrli, a da nisu saznali istinu o stradanju svoje dece. Hoću da saznam ko je ubio našu decu, koliko god ta istina bila teška“, kazala je Radević.

Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislava, kaže za Betu da porodice ubijenih dečaka nemaju drugog izbora osim da veruju u državne istražne organe, iako je istraga pokrenuta 17 godina posle zločina.

„Početkom ove gdine razgovarao sam sa postupajućim tužiocem. Tužilac je tada rekao da bi trebalo da se preduzmu neke radnje u odnosu na dokaze do kojih su došli“, rekao je Ristić.

On kaže da porodice nisu upoznate s detaljima iz istrage, ali da u dogledno vreme očekuju rezultat.

„Očekujemo da nam uskoro saopšte da li će optužnica biti podignuta ili će biti nešto sasvim drugo…“, kaže Ristić.

Prema njegovim rečima, istraga do sada nije napravila nikakav značajniji iskorak.

Lazar Obradović je te kobne večeri bio u susednoj prostoriji u kafiću kada su kuršumi pogodili njegovog sina Ivana.

Obradović kaže za Betu da je neozbiljno to što za pet godina istraga nije dala nikakve rezultate.

„Ne postoji političke volje da se otkrije istina. Istražni organi moraju da kažu roditeljima da nisu u mogućnosti da otkriju zločince ili da kažu da ne mogu to da urade jer iza zločina stoje službe“, rekao je Obradović.

On navodi da porodice veruju u državne istražne organe, ali da ih najmanje interesuje ko su izvršioci zločina.

„Nas, pre svega, interesuje ko je naredio i organizovao masakr naše dece. Izvršilac je mogao da bude bilo ko“, istakao je Obradović.

Ristić i Obradović ističu da ih posebno „vredja“ i to što, kako su kazali, ovih dana pojedini poslanici na televizijama s nacionalnom frekvencijom zloupotrebljavaju pogibiju dece navodeći „gluposti“ o izvršiocima i motivima tog zločina.

„Nije dobro što poslanik Milovan Drecun istupa javno o zločinu u Pandi, jer ne poseduje nikakva relevantna saznanja i samo može da šteti istrazi“, kazali su Ristić i Obradović.

Bivši potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Nikola Šainović, 1998. godine bio je glavni čovek Slobodana Miloševića za Kosovo i Metohiju. Kada je nekoliko dana posle ubistva u Pandi, Državna bezbednost uhapsila četiri-pet lokalnih Albanaca, Šainović je javno saopštio da je slučaj Panda rešen.

Ti Albanci su posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru u Leskovcu oslobodjeni jer nije bilo nijednog dokaza da su učestvovali u zločinu.

„Ja sam tada rekao da je slučaj Panda rešen, jer mi je tako policija kazala. Mislili smo da je zločin u Pandi osveta za pogubljenje jedne veće grupe pripadnika tzv. OVK na Paštriku“, kazao je Šainović za Betu.

Na pitanje kako komentariše tvrdnju Aleksandra Vučića da zločin u Pandi nisu počinili Albanci, Šainović je rekao da ne zna odakle je Vučić izvukao te podatke.

„Ne mogu da zamislim bilo kakav interes da mi sami pobijemo svoju decu, da bi dobili šta? Bio sam 15. decembra u Peći, pamtim kao da je bilo juče. Stradanje dece je bila strahovita tragedija“, rekao je Šainović.

Prema njegovim rečima, zločin u Pandi je mogao da izazove takve sukobe izmedju Srba i Albanaca koji bi bili samoubistvo za državu, jer je u to vreme odluka o bombardovanju SRJ već bila doneta i samo se čekao povod.

„Država koju sam ja predstavljao na Kosovu i Metohiji ne samo da nije imala interes da organizuje takav zločin, nego se tukla i borila protiv terorističkih akcija“, zaključio je Šainović.

Bivši načelnik pećkog SUP-a Boro Vlahović izjavio je ranije medijima da je za slučaj Panda bila nadležna Državna bezbednost, jer se radilo o terorizmu.

„Mi iz javne bezbednosti smo intenzivno radili na otkrivanju izvršilaca, ali kada su pripadnici Državne bezbednosti posle nekoliko dana uhapsili grupu Albanaca za koje je rečeno da su organizovali i izvršili zločin u Pandi, javna bezbednost je prestala sa daljim operativnim radom“, rekao je Vlahović.

Ono što je mene frapiralo, dodao je Vlahović, je bilo saznanje da je jedan od glavnoosumnjičenih Albanaca zaostao u mentalnom razvoju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije odgovorilo na pitanje Bete da li su ispitani tadašnji čelnici Državne bezbednosti i Jedinice za specijalne operacije koja je bila stacionirana u blizini Peći.

Nekoliko dana pre maskara u Pandi, RTS je, neuobičajeno, dve noći zaredom u svojoj udarnoj informativnoj emisiji Dnevnik u 19.30, čitao navodno saopštenje tzv. OVK u kome se navodi da će ta teroristička grupacija organizovati oružane napade na lokale gde se okuplja srpska omladina na Kosovu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije odgovorilo Beti da li su tim povodom ispitani tadašnji rukovodioci RTS-a.

Tužilaštvo nije odgovorilo ni na pitanje u kom pravcu ide istraga, da su zločin počinili Srbi, ili Albanci.

Advokat Božo Prelević kaže da je njemu, dok je bio član Koordinacionog centra za jug Srbije, iz službe Državne bezbednosti rečeno za Pandu „isto ovo što je Aleksandar Vučić izjavio u decembru 2013. godine“.

„I Vučićeva saznaja potiču iz Državne bezbednosti“, rekao je Prelević za Betu.

Božo Prelević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema njegovim rečima, početkom dvehiljaditih godina se već znalo da Albanci nemaju veze sa zločinom u Pandi.

„Ti dečaci koji su ubijeni nisu bili krivi ni za šta i oni nisu bili konkretna meta. Oni su ubijeni da bi se izazvala još veća medjunacionalna netrpeljivost“, kazao je Prelević.

Na pitanje Bete zašto je istraga pokrenuta tek posle 17 godina od zločina, i zašto do sada nije dala značajnije rezultate, Prelević je ocenio da je istraga „fingirana“.

„Kao i u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, tako i istraga o zločinu u Pandi je fingirana. Istraga je navodno pokrenuta, ali je jasno da se u tom smeru ništa konkretno ne radi“, kazao je Prelević.

Božo Prelević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dodao je da se u nijednoj optužnici protiv pripadnika tzv. OVK ne pominje zločin u Pandi, što takodje „ukazuje“ da su masakr počinili Srbi.

Na pitanje ko je mogao da naredi i organizuje takav zločin, Prelević kaže da ne veruje da iza toga stoji tadašnji državni vrh.

„U to vreme su na određenim pozicijama postojali ljudi koji su vukli poteze s kojima nisu upoznavali državno rukovodstvo. Vrlo je moguće da je u pozadini tog zločina – novac“, zaključio je Prelević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)