Foto:shutterstock by Dragan Mujan; Vesna Lalić; Goran Srdanov/Nova.rs; Ivan Dinić/Nova

Viši javni tužilac Nenad Stefanović mesecima vedri i oblači u jednom od najbitnijih srpskih tužilaštava u zemlji, a iako se čini da mu praktično niko ništa ne može, postoje mehanizmi kojima bi moglo da se stane na put njegovoj samovolji u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ipak, kako je Narodna skupština ona koja o tome odlučuje, postavlja se pitanje i koliko je to zaista moguće u praksi, jer je upravo ona urgirala da se on izabrane za šefa VJT.

Stefanović je nedavno bez ikakvog razloga premestio dve tužiteljke, Bojanu Savović i Jasminu Paunović, iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal, što je izazvalo veliku buru u javnosti. Tužiteljke su radile na predmetu zloupotreba u Elektroprivedi Srbije (EPS), a dok je jedna sklonjena nakon hapšenja lica zbog zloupotreba, druga je jer se otvoreno suprotstavila Stefanoviću.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Iako su tužiteljke smenjene bez razloga I nemaju mogućnost da se disciplinski žale na odluku jer postojećim Zakonom o tužilaštvu to nije predviđeno, zakonski postoji mogućnost da Stefanović snosi posledice za svoje ponašanje i prekoračenje ovlašćenja, a pravnica Sofija Mandić, iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), objašnjava i kako.

„Iako se srpski pravosudni sistem nalazi na prelasku između starih i novih ustavnih i zakonskih rešenja, svaki javni tužilac može biti razrešen funkcije, na način na koji je i izabran. Ustavni zakon to omogućava, te omogućuje Narodnoj skupštini da nastavi da vrši sva svoja ovlašćenja prema sudijama i tužiocima. U konkretnom slučaju, ukoliko bi disciplinski organi Državnog veća tužilaca utvrdili da je bilo ko, pa i Viši javni tužilac u Beogradu, učinio teži disciplinski prekršaj, ovaj tužilački organ bi svoju odluku morao da prosledi Vladi Republike Srbije, a ona Narodnoj skupštini koja zatim donosi odluku o prestanku funkcije javnom tužiocu“, navodi Mandić i dodaje:

Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ujedno, videvši da se i Viši javni tužilac obratio Povereniku Državanog veća tužilaca za samostalnost tužilaca sa „zahtevom za zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu“, u javnosti je važno naglasiti da Poverenik i DVT u celini javne tužioce štiti onda kada je ugrožena njihova samostalnost, ali ne i onda kada postoji sumnja da krše ustavne, zakonske i etičke profesionalne principe. Naprosto je apsurdno tražiti zaštitu u takvoj situaciji. Da je gospodin Stefanović siguran u ispravnost svog postupanja, on bi od Državnog veća tužilaca trebalo da traži ne zaštitu, već potpuno utvrđivanje činjenica o njegovom postupanju, u odgovarajućem postupku koji je DVT već započeo.“

Iako u teoriji postoji mogućnost da do smene Stefanovića dođe, postavlja se pitanje koliko je to zaista u praksi realno.

Stefanović je izabran tako što ga je izabrana Narodna skupština, a na predlog Vlade. Ne treba zanemariti da je Stefanović naprasno sa trećeg mesta rang liste dospeo na prvo i to upravo zahvaljujući oceni Vlade, koja je smatrala da je on najbolji među kandidatima.

Pročitajte još:

Pravo je pitanje da li su oni koji su ga postavili zaista spremni i da ga smene.

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero kaže za Nova.rs da kada bi postojali odgovarajući predlozi, i institucije koje funkcionišu, Viši javni tužilac bi mogao da bude smenjen.

„Ovo je ko zna koji po redu pravosudni skandal o tome kako funkcioniše tužilac Nenad Stefanović. Nije profesionalno, nije u skladu sa zakonom. Njegove odluke štete svima, najviše građanima, a mnogo i tužiocima. Nije on samo menjao tužioce, on je promenio godišnji raspored tako što ih je uputio u druga odeljenja i uzeo im predmete za šta postoji određena procedura. Pored toga, jedna od tužiteljka je obavestila da ne želi da radi po usmenim nalozima. Ima dosta vrlo grubih kršenja. Sve to govori da gospodin Stefanović očigledno nije bio izabran na način na koji treba, a što se sada odražava u njegovom radu i lošem vođenju možda i najvažnijeg tužilaštva u Srbiji“, navodi Petrović Škero.

Vida Petrović Škero Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako dodaje, nakon što se oformi Visoki savet tužioca, trebalo bi da stupe na snagu i novi zakoni o javnom tužilaštvu, a tada će postojati i razlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv tužioca Stefanovića.

„Tada će najoštrija kazna biti njegova smena. Osnovna stvar je da je tužilac, mimo procedure, menjao tužioce koji dugo godina rade na jednom predmetu i imaju potrebne edukacije za rad u jednom ovakvom odeljenju, kao što je Odeljenje protiv korupcije. U isto to odeljenje je doveo veliki broj zamenika tužilaca iz Osnovih tužilaštva, koji nemaju potrebnu edukaciju i potrebno iskustvo, kao i potrebno znanje za tako nešto. Kada sve to pogledate, Stefanović je iskoračio iz svojih ovlašćenja koja ima po zakonu. Ovo pokazuje i još nešto, a to je da način izbora tužioca tako što ga predlaže Vlada, a bira Skupština, ima potpuno politički uticaj jer se ne vodi računa o stručnosti. Zato imamo posledice“, smatra ona.

Nije htela da krši zakon

Tužiteljka Jasmina Paunović izjavila je nedavno za naš portal da je premeštena u drugo odeljenje VJT jer nije htela da krši zakon. Istakla je da usmene naredbe tužioca nije htela da posluša već je tražila da se za njih izda i pismeno uputstvo. Zbog toga se požalila na vajber grupi koruptivnog odeljenja VJT, a premeštena je uz rečenicu: „E, to to je zato što pišeš onakve poruke na vajber grupi.“

BONUS VIDEO: Sudija Majić o Nenadu Stefanoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar