Foto: EPA-EFE/Orlando Barria/logo

Policijski službenik Uprave kriminalističke policije D. J. (41), njegova supruga, službenica Bezbednosno informativne agencije (BIA) D. J. (39), bivši policajac K. M. (44) i Aranđelovčanin Ž. F. (34), koji su uhapšeni zbog sumnje da su, kao organizovana grupa, švercovali kokain iz Južne Amerike u Evropsku uniju, novac stečen na taj način ulagali su u nekretnine.

Kako je danas saopštila policija, osumnjičeni su da su velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike švercovali u zemlje Evropske unije, a potom novac stečen kriminalnim aktivnostima odnosili su u Srbiju i Crnu Goru.

„Osumnjičeni D. J. je zloupotrebljavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtev drugih članova te grupe, vršio provere kroz baze podataka MUP-a, pribavljao podatke o istragama koje vodi UKP i poverljive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove OKG“, naveli su iz policije. On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Sumnja se takođe da je K. M. deo novca stečenog prodajom švercovanog kokaina ulagao u nekretnine u Srbiji i Crnoj Gori.

Agentica BIA iz sistema izvlačila podatke

Supruga osumnjičenog službenika UKP, koja je inače zaposlena u BIA, bila je zadužena da u službenom sistemu proverava podatke o istragama koje vodi BIA i da te podatke dalje prosleđuje ostalim članovima ove grupe. Ona se, kao i njen suprug, sumnjiči i za zloupotrebu položaja.

„Osumnjičenima je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik D. J. i pripadnica BIA D. J. i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka“, zaključuju iz MUP.

Bonus video: Laboratorija marihuane u Obrenovcu: Zaplenjeno više od 50 kg droge

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare