KC Niš Foto: Miljana Isailović/ Nova.rs

Niški Univerzitetsko klinički centar saopštio je da se 23. avgusta Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma javio muškarac star 42 godine koji je, prema njegovim rečima, nakon vesti o nedavnom trovanju porodice iz Niša heljdinim brašnom, prepoznao kod sebe neke od simptoma trovanja jer je i sam, kako je istakao, česti konzument pomenute namirnice.

„U momentu javljanja lekaru na ovoj klinici, pacijent nije imao nijedan simptom mogućeg trovanja. Lekar Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma je obzirom na prethodno pozantu činjenicu o dokazanom prisustvu atropina u heljdinom brašnu, poslala uzorke krvi i urina na toksikološku analizu. Rezultat je stigao 25. avgusta u kojem je navedeno da je toksikološko hemijskom analizom krvi i urina pacijenta, dokazano prisustvo atropina. Rezultat ne kvantifikuje o kojoj se količini atropina radi. Pacijent nije imao nikakve simptome trovanja i njegovo opšte stanje nije zahtevalo detoskikaciju ili hospitalizaciju te je pušten iz UKC Niš. Pacijent se više nije javljao lekaru“, navela je ova zdravstvena ustanova.

Kako saznajemo, čovek je heljdino brašno kupio u istom trgovinskom lancu u kojem se ovom namirnicom snabdela i tročlana porodica koja se prethodno otrovala atropinom. Međutim, radilo se o heljdinom brašnu drugog proizvođača.

Bonus video: Trovanje učenika u Ekonomskoj školi – Šta se dogodilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar