Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva; mod.gov.rs

Na dan kada se navršava tačno tri godine otkako je tokom priprema za vojnu vežbu "Munjevit udar" poginuo stariji vodnik prve klase Dejan Stojković, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, koje je vodilo predistragu, oglasilo se nenadležnim i predmet su ustupili Osnovnom javnom tužilaštvu u tom gradu, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, koje više od mesec dana ne odgovara na pitanja portala Nova.rs o tome šta se događa sa ovim predmetom, potvrdili su danas da je predmet dodeljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru jer su se oni oglasili nenadležnim. Međutim, nije nam rečeno zbog čega je VJT donelo ovakvu odluku, niti za koje delo nisu nadležni, odnosno koji su razlozi.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja i Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, a do zaključenja ovog teksta odgovori nisu stigli. Da je došlo do premeštaja iz višeg u osnovno tužilaštvo potvrdio nam je advokat porodice Stojković, Nikola Lakić.

Podsetimo, neočekivana odluka VJT usledila je nakon tri godine različitih predistražnih radnji, a tačno na godišnjicu pogibije vojnik i oca dvoje dece. Prethodno je utvrđeno da je Stojković preminuo nasilnom smrću, odnosno gušenjem otrovnim gasom koji se ispustio u borbenom vozilu nakon što se u njemu aktivirao protivpožarni sistem.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Ovaj predmet je od prvog dana obavijen velom sumnje, posebno ako se uzme u obzir da je Ministarstvo odbrane, na dan njegove pogibije, saopštilo da mu je „naglo pozlilo“. Predmet je dodeljen Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru koje je obavilo razgovor sa svedocima nemilog događaja, sa Stojkvićevim kolegama, uradilo veštačenje vozila i obdukciju, tražilo dodatno veštačenje uzroka smrti, a onda donelo odluku da nije nadležno.

Kako smo ranije pisali, nezvanične informacije koje su stigle do naše redakcije ukazuju na to da je kobnog dana učinjen niz propusta tokom ovog događaja, da je pripremnom vežbom rukovodio civil, a da je Stojkoviću, nakon što je svom nadređenom javio da nešto nije u redu sa vozilom, naređeno da nastave sa dejstvovanjem, načinom na koji mu je kobnog dana ukazana pomoć na licu mesta, činjenici da vojna policija duže vreme porodici nije davala Stojkovićeve lične stvari… Mnoge od njih pokušali smo da proverimo u Ministarstvu odbrane, ali odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Bonus video: Velika materijalna šteta od nevremena u Osečini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar