Foto: Dejan Živančević, Arhiva

Podatak da je odbrana Miroslava Mike Aleksića rekla da će predložiti 436 svedoka nije realan niti očekujem da se će tako nešto učiniti, rekao je za Novu.rs Jugoslav Tintor, advokat Milene Radulović i Ive Ilinčić koje su prijavile Aleksića za seksualno zlostavljanje i još dodao da smatra da je takva vest plasirana da bi se stvorila drugačija slika o Aleksiću.

„Nerealno je to očekivati, svako ko se ovim bavi zna da je ovo jedna nerealna i neizvodljiva teza, to nemate nigde, ni u Haškom tribunalu. Mislim da je ta priča čist spin koji je samo u funkciji da bude objavljen da bi negde ostvario uticaj na poimanje laičke javnosti da možda tu ima mnogo argumenata, čim ima 463 svedoka“, pojasnio je Tintor za Novu.rs, istakavši da je ova informacija poput objavljivanja grupne fotografije na kojoj su Milena i Aleksić ili inforamcije da će se snimati film i serija po scenariju koji je Milena napisala.

Aleksić ostaje iza rešetaka

Pre nekoliko dana, Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Aleksiću da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti i visine zaprećene kazne za krivično delo za koje se tereti.

U međuvremenu, istraga se sa pet proširila na ukupno 10 polaznica, nakon javnog poziva policije da se jave sve devojke koje su imale iskustvo sa Aleksićem.

„Kao što sam ranije rekao, očekujem da se cela istraga može završiti u roku od tri meseca, iako može trajati i do šest meseci, jer mislim da je Tužilaštvo do sada imalo vrlo zadovoljavajuću dinamiku u smislu rada, skoro svake nedelje su saslušavani svedoci i žrtve“, kaže advokat Tintor. Objašnjava da je zatim na potezu tužilaštvo.

„Ostaju da se urade još neka veštačenja, zatim tužilaštvo potom podiže optužnicu i formuliše je na osnovu dokaznog materijala, određuje se krivično delo i tada imate detaljno definisano optužni akt koji se podnosi sudu i onda ide na kontrolu. Vanpretresno veće potvrđuje optužnicu i na to odbrana ima pravo žalbe i zatim predmet dobija sudiju“, kaže Tintor.

Na optužnicu je u roku od osam dana moguće podneti prigovor, koji predstavlja pravno sredstvo kojim okrivljeni ili njegov advokat može od suda zatražiti da se ispita optužnica i donese odluka da li je zasnovana na razjašnjenjim činjenicama, da li je osnovana…

Iva Ilinčić sa ocem Srđanom, advokati Tintor i Bećirić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako Tintor kaže da mu ni objavljivanje fotografije, pozivanje više od 450 svedoka, niti priča o snimanju filma ili serije kao advokatu žrtava ne smeta, primećuje da one isplivavaju paralelno dok se Aleksić o krivici izjašnjava negativno, pri tome ne želeći da ulazi u bilo kakve detalje, bilo šta objasni ili odgovori na pitanje, što je svakako njegovo pravo.

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Aleksića zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. godine u prostorijama svoje škole seksualno napastvovao najmanje osam svojih učenica i izvršio ukupno 18 krivičnih dela silovanja i polnih uznemiravanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar