Vest o tome da je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao Malčanski berberin, koji je oteo 12-godišnju devojčicu iz sela Suvi do, podsetila je javnost na nezampamćenu desetodnevnu dramu koju je cela Srbija pratila sa zebnjom. Sudbina male Monike Karimanović bila je tema broj jedan, a pamtiće se i po najvećoj potrazi ikada organizovanoj u samostalnoj Srbiji.

Krajem prošle godine sve oči bile su uperene u slučaj otmice Monike Karimanović koju je Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, namamio da pođe sa njim, a onda se deset dana, kako se navodi, brutalno iživljavao nad njom.

Naravno, kako to ovde obično biva, i ovaj slučaj pratile su brojne teorije zavere, lažne vesti, od toga da je sve izmišljeno i izrežirano, da navodno čovek koji je uhapšen nije Ninoslav Jovanović, kao i da je sve napravljeno da bi se skrenula pažnja sa nekih tada aktuelnijih tema.

Ipak, mnoge su stvari nesporne. Od hapšenja Ninoslava Jovanovića je prošlo nešto više od tri meseca, a sada je protiv njega podignuta optužnica.

Podsetimo na slučaj koji nam je okupirao pažnju puna dva meseca.

Ninoslav Jovanović oteo je Moniku Karimonović 20. decembra na putu do škole. Potom je odveo u zemunicu, skrovište, za koje se pretpostavlja da ga je napravio mesecima unapred. Nakon što su tu prenoćili, policija i meštani su pored te zemunice pronašli njen ranac i ostatke hrane.

Pedofil je sa Monikom menjao mesta na kojima su se krili, a to su uglavnom bile napuštene kuće ili vikendice u Malči, Pasjači… U međuvremenu joj je ošišao kosu, a kako je policija saopštila, i nekoliko puta silovao. Hodali su uglavnom noću, kroz šume i kraj pruge.

Devojčica je nakon deset dana pronađena živa u vikendici u Pasjači. Ispričala je da ju je hranio bombonama i tek ponekad joj davao nešto više da pojede. Slučajno ju je pronašao vlasnik te kuće, a Ninoslav je uspeo da umakne kroz prozor. U bekstvu je proveo ukupno 17 dana.

Krio se po šumi i rupama u zemlji koje je ranije iskopao, a na kraju se vratio do svog sela Malča. Komšije su ga videle kako beži iz njihove šupe, a potom je policija suzila pretragu.

Pronađen je na groblju. Niko u prvi mah nije bio siguran da je to on, jer je bio vidno mršaviji, sa bradom, ali se onda dokazalo da je reč o Ninoslavu Jovanoviću.

U potrazi za Monikom Karimanović učestvovalo je 200 policajaca i nekoliko stotina dobrovoljaca.

POVRATNIK

Ninoslav Jovanović je u zatvoru proveo 22 godine, a na prethodnim suđenjima je priznao da ga šišanje devojčica seksualno uzbuđuje. Psihijatri su tada ocenili da su emocije i nagoni Jovanovića bolesni, ali da je svestan šta čini i da su njegove intelektualne operacije sasvim u redu.

Veštaci su ga opisali kao osobu koja „nije duševno obolela, ali ima psihopatsku strukturu ličnosti“ i nesumnjivo su zaključili da postoji mogućnost da ponovi krivično delo. Jovanović je čak 11 puta bio osuđivan i osumnjičen za više od 30 krivičnih dela, od krađe i teške krađe pa do obljube i čak silovanja. U zatvoru je proveo skoro polovinu života, tačnije 22 godine.