Foto: EV/REUTERS/Guliver

Apelacioni sud u Beogradu i danas je razmatrao žalbe na prvostepenu presudu, kojom su bivši čelnici Državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a na sednici odbrana je zatražila oslobađajuće presude za okrivljene, ili da se postupak vrati na ponovno suđenje.

Apelacioni sud će, nakon što su tužilaštvo i odbrana izneli svoje žalbe, u nejavnom delu sednice odlučiti da li će presudu potvrditi, preinačiti ili ukinuti i naložiti da se suđenje ponovi.

Odbrana je danas istakla i da za optužene zahteva oslobađajuću presudu ili da se predmet za ubistvo vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“, koji je likvidiran aprila 1999. godine, vrati na ponovno odlučivanje.

Na današnjoj sednici Ivančica Marković, supruga osuđenog Radomira Markovića, inače bivšeg načelnika Resora Državne bezbednosti (RDB), istakla je da je „izrečena presuda, presuda potrebe i da nije zasnovana na činjenicama“.

Sa druge strane, drugi osuđeni u postupku Milan Radonjić, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB, izjavio je da sve radio po zakonu.

Inače, kako je ranije za portal Nova.rs istakla Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara, Ćuruvije, sednicama nije prisustvovala jer joj suđenje emotivno teško pada, dodavši da očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu.

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila prošle godine četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Ubistvo Ćuruvije prethodila je kampanja u kojoj je novinar proglašavan izdajnikom. Na višedecenijske kazne zatvora osuđeni su bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, bivši inspektor RDB-a Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Presuda je, na iznenađenje mnogih, odstupila od optužnice u delu koji se tiče neposrednih izvršilaca ubistva i umesto Romića i Kuraka, kako tvrdi tužilaštvo, okrivilo N. N. lice, dok je njih dvojicu osudilo zbog pomaganja ubici. To je razlog zbog kojeg je tužilac takođe zatražio ukidanje presude.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar