Američka „Foka“ u ponedeljak ponovo pred sudom

Hronika 08. nov. 202021:03
Podeli:
Foto:Facebook

Ponovljeno suđenje bivšem američkom marincu, pripadnik elitne jedinice "Foke", Danijelu Dejvidu Korbertu i trojici Beograđana zbog optužbi za nedozvoljeno nošenje oružja treba da počne sutra pred Višim sudom u Beogradu, najavljeno je večeras iz tog suda.

Prvu prvostepenu presudu, kojom je Korbet bio oslobođen od optužbi, a trojica Beograđana osuđeni na zatvorske kazne, zimus je ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi.

Nije poznato da li je i na koji način Korbetu dostavljen poziv za suđenje, pošto je na prvom suđenju oslobođen.

On je bio u pritvoru u Beogradu godinu i po dana, od hapšenja 31. januara 2018. godine do izricanja oslobađajuće presude 18. juna 2019. godine, kada je pušten na slobodu.

Suđenje će osim njemu biti ponovljeno i Nenadu Pavlici, Nikoli Vučeljiću i Nikoli Andraševiću koji su ukinutom presudom bili osuđeni na kazne od šest meseci do dve godine zatvora.

Korbet se optužnicom tereti da je 24. decembra 2017. godine podstrekao Vučeljića da mu nabavi sporni pištolj, koji je potom neovlašćeno držao i nosio najpre u hotelu, a zatim u iznajmljenom stanu.

Cenu od 1.500 evra sa Vučeljićem je ugovorio sms porukama, pa su se sastali ispred Korbetovog hotela u noći između 24. i 25. decembra gde mu je Vučeljić predao pištolj sa fizički uklonjenim fabričkim brojem.

Prema optužnici, Vuceljić je zajedno sa Andraševićem neovlašćeno nabavio od Pavlice.

Nakon toga, 31. januara 2018. godine Korbet je dao pištolj Vučeljiću radi popravke, a on ga je sa Andraševićem krenuo da odveze na popravku kod Pavlice u naselju Kumodraž kada su uhapšeni.

Na početku suđenja u januaru 2018. godine sva četvorica optuženih negirali su navode optužnice i izneli svoje verzije događaja od decembra 2017. i janura 2018. godine, pre nego što su uhapšeni, 31. januara 2018. godine.

U detaljnoj odbani na početku suđenja prošle godine Korbet je negirao vezu sa spornim pištoljem bez broja, navodeći da je on Vučeljića tražio da mu nabavi kamagru.

Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gde je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi „Rejven militari“, čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao „foke“, a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici „foka“ sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Komentari

Vaš komentar