Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) osudio je skrnavljenje Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu i zatražio ostavku rukovodstva JP Beogradska tvrđava.

Ovaj vandalski čin se dogodio između 20. na 21. decembar 2022. godine, navode.

Kako stoji u saopštenju, u poslednje četiri godine Grobnica narodnih heroja nalazi se pod konstantnim napadima klerofašista i neonacista, a nažalost samo jedan počinilac tih bezumnih, gnusnih i podlih nedela do danas je pronađen i procesuiran.

Skrnavljenje Grobnica narodnih heroja je postao tragikomičan čin, jer nadležni organi konstantno obećavaju da će biti postavljene kamere i čuvari, a u praksi ne rade ništa po tom pitanju, navode iz SKOJ-a.

Kako dodaju, SKOJ je zbog tih drskih ataka u više navrata u pisanoj formi kontaktirao Javno preduzeće Beogradska tvrđava, „ali se rukovodstvo te ustanove nijednom nije udostojilo da odgovori na dopise u kojima je traženo da se ugrade kamere koje bi snimale Grobnicu narodnih heroja, a u međuvremenu da se postavi stalni čuvar na tom mestu“.

Takođe, naša organizacija je organizovala niz protesta i zahtevala i od rukovodstva “Zavoda za zaštitu spomenika” na Kalemegdanu, kako bi ta institucija izvršila pritisak na JP “Beogradska tvrđava” da u najkraćem roku instalira kamere koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja 24 sata dnevno, kako se gnusni čin koji su počinili desničarski vandali više nikada ne bi ponovio, navodi se u saopštenju.

SKOJ navodi da poslovodstvo JP „Beogradska tvrđava“ smatra najvećim krivcem što se sramni napadi na Grobnicu narodnih heroja nesmetano nastavljaju, „te zbog nebrige i nečinjenja po ovom pitanju traži momentalnu ostavku rukovodstva ovog preduzeća“.

SKOJ zahteva od MUP-a Srbije da pronađe i privede pravdi napadače na Grobnicu narodnih heroja.

U slučaju da se gnusni napadi na taj spomenik nastave i dalje, SKOJ-u ne preostaje ništa drugo nego da pozove svoje simpatizere i antifašiste, kao isve antifašističke organizacije i udruženja, da izraze protest demonstracijama ispred JP „Bogradska tvrđava“ i “Zavoda za zaštitu spomenika”, tražeći od ovih institucija odgovor kada će postaviti kamere na Grobnicu narodnih heroja, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Rudari iz Lubnice nadomak Zaječara stupili u generalni štrajk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar