Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Sindikat pravosuđa uputio je pismo ministru finansija Siniši Malom kojim zahteva da im dostavi informaciju o četiri postupka investitora protiv koji se vode pred međunarodnim sudovima protiv Srbije i koji bi mogli da rezultiraju kaznama za državu od preko 400 miliona evra. Takođe, Sindikat zahteva i odgovor na pitanje koja je domaća ili međunarodna advokatska kancelarija angažovana da zastupa Republiku Srbiju, kao i koliko sve nas košta to stručno zastupanje.

„Imajući u vidu činjenicu da su otpočeli pregovori oko izmena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, kao i to da su pregovori započeti nakon usvajanja Budžeta i Rebalansa budžeta, a posebno zbog toga što prilikom planiranja i sačinjavanja, suprotno kolektivnom ugovoru, sindikati nisu konsultovani, pa tako Budžet ne obuhvata sva zakonska prava zaposlenih, zahtevamo od vas da nam se u pisanom obliku izjasnite zbog čega kao ministar finansija niste planirali novčana sredstva za topli obrok i regres zaposlenih u pravosuđu, državnoj upravi, prosveti, zdravstvu, policiji, vojsci, kulturi i nauci, što ste bili u obavezi“, navodi se u saopštenju Sindikata upućenom ministru Malom.

U daljem tekstu, Sindikat navodi i sledeće:

„Molimo vas da se izjasnite kako je moguće da za redovne isplate zakonskih prava niste sposobni da obezbedite novac, kao i o tome gde nalazite novac za prinudnu naplatu zbog nesavesnosti donosilaca odluka. U prilog ovome, ide činjenica da je Srbija u poslednjih deset godina iz Budžeta na ime kazni i penala isplatila milijardu evra a da je u tekućem Budžetu za ove namene izdvojeno 14 milijardi dinara.
Podsećamo vas da je Srbija u prošlosti izgubila investicione sporove i da je 2018. godine morala da isplati oko četiri milijarde dinara grčkoj kompaniji Mitilineos koja je imala spor sa RTB-Bor“..

Slađanka Milošeić, predsaednica Sindikata pravosuđa, Foto: N1

Sindikat navodi da se trenutno vode četiri investiciona spora protiv Srbije:

Najstariji predmet koji je ujedno u završnoj fazi je spor sa kompanijom „Mera Investment fund“, koji nije okončan, ali postoje jasni izgledi da će Srbija morati da plati odštetu od više desetina miliona evra.

Drugi spor je vezan za nezakonitu eksproprijaciju zemljišta usled prekida privatizacionog sporazuma kompanije „BD Agro, Dobanovci“ gde kanadsko-kiparski investitor traži minimalnu odštetu od 67 miliona evra.

Treći postupak se vodi po tužbi bugarskog investitora „Kornikom“ takođe vezano za prekid privatizacionog ugovara i to privatizacije rudnika Kovin. Iznos tražene odštete nije javno dostupan među zvaničnim podacima.

Na kraju, Kompanija „BRIF TRES d.o.o. Beograd“ traži odštetu od države Srbije u iznosu od 300 miliona evra usled spora oko zemljišta koji je onemogućio izgradnju šoping centra u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar