Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

S.P. majka šesnaestogodišnjeg dečaka iz Beograda za Nova.rs ispričala je da je policijska brigada juče oko 20 sati zaustavila njenog maloletnog sina, jer mi je delovao "sumnjivo". Naime, kako kaže za naš portal, dečak je nakon neprijatnog susreta sa pripadnicima brigade bio uplašen i uznemiren, a ona se sad plaši da joj dete izađe na ulicu, jer kako navodi, u Srbiji ne postoji policija, već raspuštena banda.

„Moj sin je sa još jednim drugom pešačio Ulicom kraljice Natalije kada se ispred njih zaustavio plavi kombi iz kog su izletela četiri policajca i jedna policajka. Tražili su im isprave što su oni uredno pokazali. Zatim su počeli da ih ispituju u koju školu idu, da li kod sebe imaju nešto nedozvoljeno, u džepovima, patikama ili u donjem vešu. Moj sin je rekao da nema ništa sem mobilnog telefona, maske za lice i 500 dinara. Pretresili su im džepove i rekli im da izvade sve što imaju kod sebe. Moj sin je to uradio i rekao policajcu da ima i jedan džep na majici, da može i tu da pogleda, da ne bi mislio da nešto krije“, priča S. P. i dodaje da je njen sin bezazleno dete, i da je ovo što mu se dogodilo ostavilo veliki šok na njega.

Dalje dodaje da joj je sin rekao da su pripadnici brigade izleteli ispred njih kao da su teroristi, i da su im se takvim tonom i obraćali.

„Imali su plave beretke i uniforme. Njihov pristup prema mom sinu i njegovom drugu bio je kao da su narko dileri ili teroristi, a ne obična deca. Nisu ni pričali sa njim, samo su im rekli da im daju ako imaju nešto kod sebe, ‘da ih ne bi džabe uvodili u kombi’. Moj sin je rekao da nema ništa kod sebe i da slobodno mogu da ga pretresu, na šta mu je policajac uzvratio pitanjem ‘da li ima nešto u gaćama’. Moje dete mu je reklo da nema ništa, a nakon toga ga je uveo u kombi. Tražio mu je da skine patike, a zatim i bermude. Onda mu je rekao da spusti bermude i podigne testise, a zatim i uperio lampu. Rekao mi je da je bio prestravljen, a kada sam ga pitala zašto me odmah nije pozvao, odgovorio mi je da je bio fokusiran na odgovaranje na pitanja, jer se plašio da će dobiti batine. Kada je izašao iz kombija, uveli su njegovog druga. Sin ih je nakon izlaska iz kombija pitao da li im on zaista izgleda tako sumnjivo, a jedan od policajaca mu je odgovorio ‘ne znam šta ti to znači'“, priča ova majka i pita se, da li je bilo potrebno sa takvim stavom zaustavljati dva klinca, kao da su nešto loše uradili, a ne hodali ulicom.

Kako kaže naša sagovornica, nakon toga svi pripadnici brigade su ušli u kombi i otišli.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nisu im dali nikakav papir, nisu im se predstavili, niti pokazali legitimacije. Moj sin je dobro dete, vrlodobar đak i nikad nisam imala problema s njim. Dete mi je prestravljeno jer policija u Srbiji demonstrira moć nad decom“, priča S. P.

Dodaje da ovim putem želi da upozori sve roditelje da čuvaju svoju decu.

„U državi kriminala, punoj narko dilera i mafije, policija na ulici presreće decu od 16 godina. Ovo sve podseća na devedesete godine, samo što su tada patike ljudima skidali kriminalci, a ne policija. Osećam se bespomoćno. Više ne znam da li smem dete da pustim da izađe na ulicu. Kako da ga pustim da ode u školu, da se vrati, da razmišljam da li će nešto da mu se dogodi, da li će policija da ga maltretira. Ovo što se dogodilo je trauma za dete. Srbija nema policiju, već raspuštenu bandu“, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare