Foto: Miljana Isailović/Nova.rs/Shutterstock, Privatna arhiva

Šapčanka Anastasija Stefanović, inače članica Udruženja za zaštitu pasa "Pravo na žitvot" u Šapcu, jedna je od desetoro ljudi otrovanih pečurkama kupljenim kod starice Marije G. (72) na šabačkoj pijaci "Živinarnik". Ona je nakon trovanja prebačena na toksikološko odeljenje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a za Nova.rs ispričala je kako je počela agonija sa trovanjem.

„Moja sestra je to jutro otišla na pijacu „Živinarnik“ i videla je baku ispred da prodaje pečurke pa joj je bilo jako žao što ona sedi tu sama i niko neće da joj kupi pečurke“, započinje svoje izlaganje ova Šapčanka.

Pročitajte još:

Ispričala je da je njena sestra kupila sve pečurke koje je baka imala tog momenta kod sebe, a koje je držala u jednoj plastičnoj kanti. Pečurke je, kako nam je ispričala, donela kući i spremila ih.

„Ja ih, inače, ne jedem. Čak ih ni na pici ne jedem, ali ne znam šta mi se to jutro desilo i sipala sam samo dve male kašike sebi u tanjir“, priča sagovornica i dodaje:

„To sam pojela i u toku tog dana sam normalno funkcionisala. Čak sam i u okviru Udruženja, za koje radim, išla da zbrinem pse koje smo tog dana pronašli“.

Ispričala nam je da je tek u večernjim satima osetila mučninu i strašne bolove, kao i povišenu temperaturu.

Pijaca Šabac Foto: Miloš Ž. Lazić/Nova.rs

„Ja nisam znala šta da radim od tolike količine povraćanja, ja sam na kraju povraćala žuč“, rekla je Anastasija, opisujući traumu kroz koju je prošla.

Njena porodica je tokom noći pozvala Hitnu pomoć, ali su im iz dežurne službe rekli da ona popije lek. Međutim, kako dalje navodi, lek joj nije pomogao, pa je njena porodica ponovo pozvala službu Hitne pomoći.

Nakon nekog vremena u bolnici, sanitetom je poslata na toksikološko odeljenje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Pecurke
Pečurke Foto:EPA-EFE/TYTUS ZMIJEWSKI

Daljeg razvoja događaja, od kako je primljena na toksikološko odeljenje u Beogradu, naša sagovornica se ne seća jer je bila u jako lošem stanju. Kako nam je u razgovoru ispričala, u bolnici je, na lečenju, provela 15 dana.

„Ja sam uvek bila veliki kritičar našeg zdravstvenog sistema, ali doktori na toksikologiji su bili fenomenalni. Oni su dali sve od sebe kako bi nas adekvatno lečili, a ja rečima ne mogu da opišem koliko su bili dobri prema nama“, ispričala je Anastasija koja se osvrnula i na ostale žrtve trovanja pečurkama.

„Da jedna žena nije preminula, svi bismo završili isto jer nas lokalni doktori ne bi poslali na VMA u Beogradu“, zaključila je sagovornica i dodala da je njihov komšija, koji je takođe otrovan, bio u najtežem stanju.

Ističe da se još uvek ne zna šta će biti sa njim.

Anastasija, u razgovoru za Nova.rs, navodi i da, kada kupuje na pijaci, očekuje da je to zdravo i provereno, te da nije ni slutila da ovako nešto može da se dogodi.

„Mi poznajemo bakinu porodicu. Zaista lepo žive tako da baka nije imala neku veliku potrebu da ide da bere pečurke kao i da ih prodaje na pijaci.. Međutim, baka voli novac“, rekla je Šapčanka Anastasija.

Ćukovine pečurke trovanje
Foto: Nova.rs

Na kraju razgovora istakla je da ostaje pri stavu da je neće tužiti.

„Ja bih volela da je puste. Stara je ima 72 godine, šteta je napravljena toj ženi koja je umrla. Svi mi ostali smo se izvukli. Ali njoj je već i kraj života, jer to je baka, a ja sam baš osetljiva na stare ljude“, zaključuje naša sagovornica.

I Anastasijina sestra je primljena u bolnicu zbog trovanja gljivama, ali je ona, na sreću, imala blaže simptome.

BONUS VIDEO: Šapčanin koji je otrovan pečurkama: Vladan pitao baku pri kupovini „nemoj da me otruješ“, ona mu je rekla „do sada se niko nije žalio“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar