Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dok se Goran Vesić javno hvali kako je Grad preuzeo brigu o oštećenim stanarima zgrade na Vračaru, obezbedio im prinudni smeštaj i najavio da će biti obeštećeni stanovima u novoizgrađenoj zgradi na istoj lokaciji, tužilaštvo koje vodi istragu ove nesreće, iz nekog razloga ni posle mesec dana nije saslušalo odgovorne investitore.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je juče za novine „Nova“ da je zbog rušenja zgrade u Vidovdanskoj podneta krivična prijava 21.07.2021. godine protiv S.B. M.R. M.G. D.R. T.P. i B.Š. zbog izvršenja krivičnog dela teško delo protiv opšte bezbednosti.

„U toku je preduzimanje dokaznih radnji, te će osumnjičeni biti saslušani pred postupajućim zamenikom javnog tužioca, a nakon prikupljanja svih drugih dokaza biće doneta odluka“, rečeno je za list „Nova“ u ovom tužilaštvu.

Kako je moguće da osumnjičeni još uvek nisu saslušani, iako su naneli štetu, koju će, bar po predizbornim najavama vlasti, finansirati i nadoknaditi Grad, to jest svi Beograđani, pitanje je koje je juče ostalo bez odgovora.

Iz tužilaštva su pojasnili da su osumnjičeni ispitani u policiji u danu kada se dogodila nesreća, ali ne i pred njihovim zamenikom, što je sastavni deo svakog istražnog postupka, to jest njegov početak.

Ovakvo postupanje istražnih organa otvorilo je brojna pitanja, ali i nametnulo utisak da se ovako izražena briga gradskih čelnika o oštećenim stanarima ne zasniva samo, kako znatan deo javnosti misli, na predstojećim izborima, već i na pitanjima ko je zapravo za sve odogovran  i ko su famozni investitori, naročito oni pravi.

U međuvremenu, oštećenim stanarima iz obrušene zgrade u Vidovdanskoj uručeni su ključevi domova u kojima će biti privremeno smešteni na Voždovcu, a prethodno im je ponuđeno da svoje stanove zamene novim u Denkovoj bašti, što nisu prihvatili.

Stanarka Zorica Hinić kaže za Nova.rs da je pred njima veliki posao i velika borba, ali da je ovim učinjen makar mali korak.

Foto:Beoinfo

„Goran Vesić nam je u petak podelio ključeve od stanova na Voždovcu, koje smo mi potom obišli. Ta zgrada je izgrađena 2014. godine i plan je da u nju budemo smešteni sve dok se naša zgrada u Vidovdanskoj ne obnovi. Zbrinuti smo, ne mogu da kažem u potpunosi, ali makar ćemo u nekim sigurnim i bezbednim uslovima sačekati rešenje“, priča stanarka za naš list.

Kaže nam još i da su porodicama u jednom trenutku nuđeni i stanovi u Denkovoj bašti, što je, ruku na srce, znatno manje atraktivna lokacija i oni su to odbili.

„Tu opciju su odbile sve komšije i odlučili smo da sačekamo naše stanove. Osim toga, Vesić nam je dao kontakt čoveka koji će nam pomoći oko nabavke bele tehnike i drugih stvari po povoljnijim cenama. Nešto od naših stvari smo preneli, ali nismo sve. Umorni smo od ovakvog načina života i neizvesnosti“, kaže nam Zorica Hinić.

Stanarima je prošle nedelje dodeljena i novčana pomoć u iznosu od 300.000 dinara što, kaže stanarka, pokriva samo deo njihovih troškova. Ispričala nam je još da ne zna šta se dešava sa investitorima i da misli da bi trebalo uskoro da budu saslušani.

Podsećanja radi, zgrada u Vidovdanskoj ulici se obrušavala u dva navrata u roku od nekoliko dana i oba puta se to dogodilo naočigled potresenih stanara. Samo spletom srećnih okolnosti niko nije povređen, a zbog čega zgrada nakon prvog obrušavanja nije obezbeđena tako da do toga ne dođe, nije bilo jasno ni stanarima.

Izvođači radova i sado-mazo studio

Firma „Ropeber studio doo“, koja je izvođač radova na zgradi koja se pravi u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, zbog čega je i došlo do urušavanja dela četvorospratnice na placu pored, do pre nekoliko meseci zvala se drugačije i bavila se snimanjem sado-mazo filmova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare