Foto: Nemanja Jovanović

Švajcarska radiotelevizija sprovela je istragu o ubistvima na Kosovu i u Švajcarskoj između dve kosovske porodice čiji je deo objavio Kossev.info, a mi ga prenosimo u celosti.

Ubica hladnokrvno ubija vođu porodice u Frasu 2013 (Frasse). Seljim E. se vraćao sa zabave sa suprugom i četvoro dece. Bilo je 23:00. Muškarac je ubijen ispred svoje kuće dok je parkirao svoj automobil. Njegova supruga, šokirana, ne prepoznaje lica ubica, ali kaže da ih je videla. Prema sudskim dokumentima, ubica je pobegao i bacio oružje u blizini Villars-sur-Glane.

Dvoje osumnjičenih biće uhapšeno, B.L. i F.A., koji su otkriveni zahvaljujući DNK tragovima na oružju. Dvoje optuženih su 2019. osuđeni, prvi na 20 godina zatvora, a drugi na 9 godina. Porodica žrtve kritikuje, međutim, suđenje.

Brat Seljima E. kaže: „Ljuti smo na švajcarsku pravdu. Nisu uhapšeni svi krivci. Ovo je skandal, branio ih je tužilac“, pišu RTS.ch i Kallxo.

“U međuvremenu, osuđenici prihvataju neke činjenice, ali negiraju da su oni izvršioci pucnjave. B.L. tvrdi da je nevin. Prema onome što je rekao, on je samo vozač bosa. B.L. se nada novom suđenju i da će imati priliku da iznese svoju verziju činjenica.

Čini se, međutim, da je novi proces nemoguć. Tokom žalbenog postupka, B.L. je bio u bekstvu na Kosovu. Od tada se vratio u zatvor.

Motivi i izvršioci ubistva ostaju nepoznati. Dvojica osumnjičenih policiji nisu dostavili detalje. Prema frajburškom tužiocu Fabijenu Gaseru (Fabien Gasser), rat klanova potiče od ubistva u Frasu. Ključ za razumevanje situacije je na Kosovu, pa je tim iz emisije „Mise au Point“ otišao u istraživanje tamo, u Peć.

Ovaj grad je poprište rata između dva klana, porodice K. i porodice E., koje žive jedna od druge na udaljenosti koja se automobilom prelazi za 10 minuta.

Nekoliko godina su se borili uz upotrebu vatrenog oružja i vršili napade sa eksplozivom. Krešnik Gaši (Kreshnik Gashi), istraživački novinar na Kosovu, do danas je zabeležio 29 napada, koji su rezultirali sa 23 ubijenih i 38 ranjenih. Mnogi policijski izvori i rođaci oba klana smatraju da je ubistvo u Frasu naručila porodica K., čiji neki od članova žive u Peći. Oni su deo istog klana kao i Naser K., narko-bos, kum albanske mafije. Njegova organizacija je na američkoj listi najboljih svetskih kriminalnih grupa.

Uspešno poslovanje u građevinarstvu

Seljim E., žrtva ubistva u Frasu, deo je porodice E, koja je zakleti neprijatelj porodice K. Godinama živi u Švajcarskoj, ima četvoro dece i uspeo je da stvori uspešan posao sa svojom braćom, GE Construction.

Zajedno uvoze građevinske mašine iz Španije. Kolaps građevinskog tržišta u Španiji 2009. godine rezultirao je da mnoge mašine budu za prodaju. Porodica E. mogla je da kupi ove mašine u gotovini i izveze ih u Švajcarsku, od kojih neke vrede skoro 100.000 franaka. Uglavnom su se prodavale velikoj švajcarskoj građevinskoj kompaniji. GE Construction prestaje sa radom nekoliko godina nakon smrti Seljima E.

Veze između mafije i politike

Veliki deo porodice E. u to vreme je živeo na Kosovu i mogao je da računa na značajnu lokalnu podršku. Seljimova tetka je udata za brata poznatog političara Džavita Haljitija (Xhavit Haliti). Prema poverljivim dokumentima NATO snaga na Kosovu (KFOR), on je u poslovnim odnosima sa porodicom E. E. Taj čovek je bivši blagajnik boraca Oslobodilačke vojske Kosova (UČK), bogat i moćan političar.

Ubistvo iz osvete u Frasu

Britanski list „Gardijan“ 2011, optužuje ovog političara za pranje novca i veze sa albanskom mafijom. Džavit Haljiti negirao je ove optužbe, koje smatra klevetom, jer je rat između dve porodice nastavak napada i osvete.

U ovoj jezivoj hronologiji, član porodice K. ubijen je nekoliko meseci pre ubistva Seljima E. Ubijen je kalašnjikovim u kafiću u Peći. Pozadina napada nikada nije otkrivena i nikome nije suđeno, ali sve ukazuje na to da je porodica K. izvršila pravdu organizujući ubistvo u Frasu.

Prema novinaru Krešniku Gašiju, kosovske vlasti dele odgovornost za ova ponovljena ubistva.

„Postoji tolerancija države da se ovaj sukob nastavi. Izgleda da je ideja da se ove porodice puste da se međusobno ubijaju, tako da ovo više ne predstavlja problem državi, kako bi problem mogao sam da se reši“, rekao je.

Zakoni predaka

Bez intervencije države, dve porodice su se upustile u beskrajnu osvetu. Sociolog Birolj Urcan (Birol Urcan) kaže da je ova vrsta sukoba postojala u regionu u prošlosti. Krvnu osvetu propisuje Kanun, skup zakona koji već stotinama godina reguliše život u društvu u Albaniji i na Kosovu.

„Ako član jedne porodice ubije člana druge porodice, u sukobu je sa krvlju“, objašnjava Birol Urcan. Svaki član porodice žrtve ima dužnost da ubije drugog člana porodice.

„Meta može biti svako, ali samo muškarci. Očigledno je da je to gotovo, bilo je to pre 200 godina“, kaže sociolog. „Ali trenutno još uvek postoji osećaj srama (…) Međutim, nijedna porodica ne poštuje pravila i zakone Kanuna. U ovom slučaju to je iznad svih krivičnih dela“, objašnjava on.

Kontinuirano kriminalno ponašanje

Poslednji napad dogodio se 2019. godine. Na društvenim mrežama dve porodice redovno provociraju jedna drugu. Sin Nasera ​​K. objavio je nekoliko video snimaka na kojima se ruga porodici E.

„Ja, izlazim sam, bez čuvara. Ne usuđujete se, krijete se kao pacovi. Čekam vašeg ubicu“, napisao je, između ostalog.

Prema policiji u Peći, situacija se stabilizovala poslednjih godina. Veliki broj članova ovih porodica je umro. Preživeli se u međuvremenu kriju i jedva da uopšte izlaze. Čak su se i stanovnici Peći mobilisali da zaustave ovaj masakr. Poslednjih godina u gradu su se odigrali veliki protesti za mir i kraj ovakvog kažnjavanja.

Intervencija civilnog društva je svetionik nade za okončanje ovog rata između dve porodice.

Suđenje saučesnicima zbog bekstva iz zatvora u Frajburgu

Osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva u Frasu, B.L. je pobegao iz centralnog zatvora u Frajburgu u septembru 2017. Suđenje za ovo bekstvo biće održano narednih meseci u Frajburgu. Optužnice su poslate. Nekolicini saučesnika biće suđeno za učešće.

Scenario ovog bega u tri čina dostojan je bilo kog američkog filma. Prvo je B.L. simulirao svađu sa drugim zatvorenikom. Mogao je na taj način da promeni ćeliju tako da bude idealno postavljena ispred obodnog zida, a drugo, noću testera prozorske šipke. Koristio je dijamantsku žicu.

B.L. objašnjava za emisiju „Mise au Point“:

„Presekao sam rešetke na prozorima. Imao sam rukavice. Zatim sam vezao čaršafe i sišao niz zid. Pobegao sam jer sam bio psihološki umoran, umoran sam od ove izolacije u ćeliji. Morao sam da pobegnem“.

Zatvorenik je dobro organizovan, ali ima i sreće: niko ne primećuje njegovo bekstvo, iako njegovo bekstvo snimaju zatvorske nadzorne kamere. Zbog nepažnje biće otpušten stražar. Gledao je film umesto da gleda desetine TV ekrana u zatvoru.

Treći čin se odigrava ispred zatvorskih zidova gde saučesnik čeka B.L. na motociklu. Zajedno napuštaju grad Frajbourg. Na ovaj način B.L. može stići na Kosovo gde živi deo njegove porodice. On se krije u gradu Peći, ali je ovo bekstvo bilo kratkog veka, pošto je konačno predat dve godine kasnije, u julu 2019.

B.L. je objasnio: „Vratio sam se u Švajcarsku jer nikada nisam mogao da dam svoju verziju slučaja sudiji“. Ovaj čovek želi reviziju presude. Kaže da nije pucao u žrtvu i da je bio samo vozač bosa.

„Nisam organizovao ubistvo u Frasu. Morao sam samo da se prevezem sa jednog mesta na drugo, a zatim izbavim jednog saučesnika iz Švajcarske“, uverava nas.

Čovek je osuđen na 20 godina zatvora. Tokom žalbene presude prepoznat je kao saučesnik ubistva u Frasu. Trenutno služi kaznu u zatvoru u švajcarskom delu u kojem se govori francuski jezik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar