Branislav Nedimović Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu u slučaju koji se vodi protiv pomoćnice ministra poljoprivrede Dragane Janjić Nišavić i Čedomira Draškovića za primanje, odnosno davanje mita u vezi sa javnim nabavkama, na još jednu osumnjičenu.

Proširenom istragom je sada obuhvaćena i Helga Stojanović, koja je bila šef Odseka za javne nabavke u Ministrstvu poljoprivrede, rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Podsetimo, prvoosumnjičena Dragana Janjić Nišavić bila je pomoćnica ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Pročitajte još...

Njoj se na teret stavlja da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja u javnim nabavkama, dodaju u tužilaštvu.

Stojanovićeva je bila predviđena za svedoka u ovoj istrazi, ali joj status ubrzo promenjen u osumnjičenu.

Njoj nije određen pritvor, za razliku od Janjić Nišavićeve i Draškovića, koji su uhapšeni 9. oktobra i nalaze se u pritvoru, koji im je dva dana kasnije odredio sud zbog opasnosti da će uticati na svedoke u istrazi.

Povodom proširenja istrage na Stojanovićevu, odbrana smatra da ona namerno nije bila obuhvaćena prvom naredbom o sprovođenju istrage.

Advokat Ivan Gvozdenac, koji brani osumnjičenog Draškovića, smatra da je na taj način zamenik tužioca iskoristio zakonske nejasnoće i na njeno saslušanje nije pozvao branioce ostalih oktivljenih u postupku, čime je, kako tvrdi, grubo povredio pravila postupanja i osnovno Ustavom zagarantovano pravo na odbranu osumnjičenih.

Najavio je da će zbog toga tražiti izdvajanje zapisnika o saslušanju, sada osumnjičene Stojanović i preduzeti sve korake propisane Zakonikom o krivičnom postupku.

Janjić Nišavićeva i Drašković su se na saslušanju u istrazi branili ćutanjem, dok je Stojanović iznela svoju odbranu.

Kako je nakon njihovog hapšenja saopštilo tužilaštvo, sumnja se da je Janjić Nišavićeva od osumnjičenog D. Č. primila mesečnu ratu, unapred obećane koristi za pomoć u dobijanju ugovora u postupku javne nabavke Ministarstva poljoprivrede u oblasti usluga, koja je podržana od inostranog fonda za finansiranje poljoprivrede.

„Osumnjičenoj je obećana isplata koristi u visini od oko 1.000 evra mesečno, u naredne dve godine, dok traje realizacija ugovora o javnoj nabavci“, navelo je tužilaštvo.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar