Ilustracija Foto: Mup Srbije

Četristo kilograma kokaina je zaplenjeno i ukupno sedam osoba uhapšeno u jučerašnjoj akciji u Lipljanu izvedenoj u saradnji Kosovske policije i policijskih organa Italije, Albanije i američke DEA-e. U pitanju je velika pobeda za vladavinu zakona, stižu pohvale danas iz američke ambasade u Prištini.

Kosovska policija potvrdila je danas u svom 24-časovnom izveštaju da su, osim droge, zaplenjena dva pištolja – jedan TT i drugi na gas, 59 komada metaka kalibra 7,62 mm, novac u gotivini u iznosu od 25.925, 200 makedonskih denara, jedan automobil, 6 mobilnih telefona, 6 računara, dva laptopa, četiri DVR-a i jedan hard disk, prenosi portal Kossev. 

Uhapšeno je sedam osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i posedovanje, prodaju, narkotičkih supstanci i nošenje oružja bez dozvole. Njima je određena mera pritvora.

Iz Kosovske policije navode da su sve radnje preduzete u dogovoru sa pretpretresnim sudijom i specijalnim tužiocem.

Pročitajte još:

Povodom ovog slučaja, juče se javnosti obratio i glavni kosovski tužilac Aleksander Ljumezi.

On je kazao da je zaplenjen kokain vredan oko 20 miliona evra, a da su tokom istrage korišćene mere tajnosti, nadgledanje kretanja osumnjičenih iz Italije, pa sve do Kosova.

Ljumezi je imao jasnu poruku za sve kriminalne grupe – suočićete se sa pravdom.

Danas stiže i reakcija iz Američke ambasade u Prištini.

Kažu da je juče ostvarena velika pobeda za vladavinu zakona.

„Svaka čast kosovskim vlastima za jučerašnju zaplenu droge u Lipljanu – uspeh kroz globalna partnerstva između Kosova, Italije, Albanije i američke DEA. Borba protiv organizovanog kriminala i trgovine drogom zahteva međunarodnu odlučnost i saradnju“, poručili su u objavi na Tviteru.

Kako je droga dospela na Kosovo?

Droga koja je juče zaplenjena u Lipljanu otkrivena je zapravo u italijanskoj luci 3. maja, potvrdio je direktor Direkcije za borbu protiv narkotika u Kosovskoj policiji, Bahri Šalja (Shala).

Šalja je u sinoćnom intervjuu za KTV kazao da je droga otkrivena u kontejneru koji je došao iz Brazila, dok je potom italijanska policija, nakon što je otkrila da droga putuje za Kosovo, stupila u kontakt sa kosovskom i albanskom policijom.

Potvrdio je ujedno pisanja medija da je kokain koji je stigao iz Brazila bio u kontejneru u kojem je takođe bilo i meso.

Droga je potom prebačena u kamion koji je zapravo ušao na teritoriju Kosova u subotu, kada je i parkiran u blizini privatne kompanije u Lipljanu.

„Sve vreme je bio pod prismotrom. Čak i kada je bio parkiran, bio je pod fizičkim nadzorom do danas, kada je operacija okončana uz pritvaranje nekih osumnjičenih lica“, rekao je sinoć Šalja.

Ujedno je potvrdio da su racije izvršene i na drugim lokacijama u Prištini, Gnjilanu, Peći i Obiliću, ali i da postoji mogućnost da će biti novih hapšenja.

Ne misli da je Kosovo bilo krajnje odredište s obzirom na to da je reč o velikoj količini droge, već samo privremeno – zbog geografskog položaja Kosova.

Šalja je napomenuo da će, nakon uzorkovanja svih paketa, droga biti uništena, ali je ujedno kazao da su prostorije Kosovske policije sasvim bezbedne i za skladištenje narkotika, prenela je Koha.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar