Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Serija požara obeležila je početak godine u Srbiji. U 20 izgorelih objekata nastradalo je sedam osoba, četiri je povređeno, a na desetine njih je završilo u zdravstvenim ustanovama zbog udisanja dima. U plamenu su se našli napušteni magacin, restoran brze hrane, više kuća i stambenih zgrada, automobila, a zbog većeg broja okvakvih incidenata oglasila i policija sa važnim apelom.

U samo jednom danu, u nedelju, u glavnom gradu su izbila tri požara. Dete staro svega šest meseci poginulo je u požaru u selu Đurinci kod Sopota, nakon što je vatra planula iz kaljeve peći koja je porodica koristila u zimskim danima. U tom trenutku u prostoriji u kojoj je planula vatra bile su majka Danijela Petković sa svoje troje dece. Uspela je da kroz prozor izbaci dve devojčice, a onda je pala jer se nagutala dimom.

Foto: Miloš lazić/Nova.rs

„Bila sam za šporetom i spremala sam hranu bebici. Tu su mi bile još dve ćerke stare tri i dve godine. Požar je izbio od kvarcne peći koja je bila uključena. Videla sam samo da varnice sevaju na sve strane i sve je počelo da gori. Uspela sam da izbijem prozor i izbacim dve starije ćerke. Bacila sam ih kroz prozor, nisam gledala gde, samo da ih spasim. Videla sam da je počelo da gori ćebence. Moja mala D. je bila umotana kao kifla, nisam uspela da je spasim, dim me je opio i pala sam“, ispričala je za portal Nova.rs majka deteta stradalog u požaru Danijela Petković.

Baka pokušala da ugasi požar u stanu

Istog dana, nešto ranije, u beogradskom naselju Banjica, u jednom stanu, izbio je požar. Plamen je buknuo u sobi u kojoj boravi vremešna žena (81) koja je sama pokušala da ugasi požar, prilikom čega je i sama zadobila opekotine.

„Svi smo u šoku, u trenu smo ostali bez krova nad glavom. Ne znam šta je uzrok požara, ali baka je valjda sama pokušala da ugasi vatru, tako je i zadobila opekotine, a kada je shvatila da je nemoguće, srećom, krenula je po nas. Kažem srećom, jer da ju je, ne daj Bože, dim onesvestio ili da je vatra zahvatila, svi bismo nastradali“, kazao je uznemireni unuk u razgovoru za Nova.rs.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I tokom prethodnih nedelja požari su odneli i žrtve u Resavskoj ulici u Beogradu, u Šapcu, Srbobranu, Leskovcu i Novom Bečeju, dok je više stambenih jedinica potpuno uništeno.

Uzroci ovih požara, koje će svakako zvanično utvrditi istraga, mahom su identični – električne instalacije, neredovno održavanje sistema za ventilaciju, a tokom zimskih dana veliki problem predstavljaju i grejna tela. Zbog velikog broja ovakvih incidenata, policija je apelovala na građane kako se treba ponašati.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

MUP uputio apel zbog povećanog broja požara tokom zime

Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar, naveli su iz policije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela“, naveli su u saopštenju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Takođe, apelujemo na naše građane da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone – ne odlagati pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala, ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom i ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora (isključite električne uređaje kada izlazite iz kuće)“, navodi se u apelu MUP.

U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar