Nemanja Stojanović, Foto: privatna arhiva

Uskoro se navršava sedam godina otkako je u Jagodini greškom ubijen mladi advokat Nemanja Stojanović (27), a policija i tužilaštvo do danas nisu uhapsili osumnjičenog. Iako se od prvog dana govorilo da je mladić ubijen samo zato što se u pogrešno vreme našao na pogrešnom mestu, te da je nastradao u obračunu kriminalnih grupa, istraga se, čini se, nije pomerila sa mrtve tačke.

Advokat Nemanja Stojanović ubijen je hicima iz vatrenog oružja u noći između 12. i 13. septembra 2017. godine. Stojanović se kobne večeri vraćao kući, a ubica ga je sačekao ispred zgrade. Videvši da se muškarac približava zgradi ispalio je četiri hica iz pištolja koja su pogodila Stojanovića. Po načinu na koji je izvršena ova likvidacija bilo je jasno da ona nosi potpis profesionalca, posebno imajući u vidu podatke da je ubica Stojanovića „overio“ hicem u glavu.

Foto:Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, kako je Stojanović bio mladi, ugledni advokat, koji se nikome nije zamerio niti je imao sukobe sa osobama koje bi na ovaj način mogle da se svete, istraga je utvrdila da je stvarna meta ovog napada zapravo bio Milan T, osoba iz kriminogene sredine koja je odranije poznata policiji. Ubica je kobne večeri bio sakriven u mraku, u jednom žbunu u blizini ulaza u zgradu, a kako se sve dogodilo oko 2.30 iza ponoći, i to nakon što je ulično osvetljenje prestalo da radi zbog oluje, policajcima je odmah bilo jasno da je velika mogućnost da je Stojanović upucan samo zato što je pucač video siluetu muškarca koja podseća na stvarnu žrtvu.

Kako su mediji u to vreme pisali, meci su zapravo bili namenjeni Milanu T, Jagodincu koji je odranije poznat policiji i koji je kasnije ranjen sa više hitaca u sačekuši ispred jednog kluba u Jagodini.

„Ne znam da li je policija u poslovnim vezama ili se plaši lica koja stoje iza ubistva mog sina“

Otac ubijenog Stojanovića, inače takođe ugledni jagodinski advokat, u ranijem razgovoru za Nova.rs objasnio je da je Advokatska komora Kragujevac (AKK) 2020.  godine uputila dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kojim apeluju da se što pre okonča istraga u slučaju ubistva mladog advokata. Ipak, do danas nije bilo bitnijih pomaka u ovoj istrazi, a otac ubijenog mladića je tada podvukao da je nesumnjiva činjenica da je njegov sin ubijen greškom ali da bi istraga mogla biti davno završena, da su nadležni iz PU Jagodina svoj posao obavljali profesionalno.

„Ne znam da li je policija u poslovnim vezama ili se plaši lica koja stoje iza ubistva mog sina, ali znam i da bi počinioci bili uhapšeni odavno, da su oni postupali ozbiljno i profesionalno, odnosno kako im nalaže profesija. Inspektori su imali čoveka osumnjičenog za ovaj zločin, ali su ga pustili, bez ikakvog zadržavanja ili bilo čega sličnog. Zbog toga je saslušan i M. T., jedan od rukovodioca PU Jagodina, koji je vodio poligrafsko ispitivanje tog muškarca. On je tada ispričao da se seća jednog muškarca koji je odreagovao na nekoliko ključnih pitanja na poligrafu, odnosno da je „pao“, ali da ga je pustio, jer poligrafsko testiranje nije dokaz na sudu“, rekao je tada otac ubijenog advokata i dodao da bi trebalo saslušati sve inspektore MUP Jagodine.

Sekunde ga koštale života

„Tokom istrage, preko video-kamera, nadležni su došli do indicija da je meta bio čovek Milan T., koji je živeo na trećem spratu zgrade u kojoj je i moj sin, ali na šestom. Tog dana su se vremenski periodi dolaska mog sina i tog čoveka podudarili. Ono što sam saznao iz istrage jeste da je i sam Milan T., odnosno meta napada, ispričao da je te večeri došao do zgrade i da je video da mu svetlo još uvek gori u stanu. Pošto se prethodno posvađao sa ženom, odlučio je da ode do prodavnice i vrati se kada ona legne. Međutim, ubrzo nakon ovoga došao je moj sin i nedužan, greškom, nastradao“, kaže Stojanović.

On je tada objasnio i da smatra da bi istragu ubistva njegovog sina trebalo da preuzme specijalno tužilaštvo, jer je očigledno reč o „obračuma između organizovanih kriminalnih grupa koje godinama unazad potresaju Jagodinu“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U tom periodu na teritoriji Jagodine nastradalo je sedam ili osam osoba. Smatram da postoje svi potrebni elementi da ovaj predmet preuzme specijalno tužilaštvo, jer moj sin nije nastradao kao zamena meta između dva čoveka koja su se posvađala, potukla, ili tome slično. Reč je o zameni meta u sukobima između najopasnijih kriminalnih grupa u Jagodini, odnosna mafijaša i narko-dilera. Nemanja je greškom ubijen u okviru obračuna između organizovanih kriminalnih grupa, gde je reč o drogi, novcu i teškim krivičnim delima“, priča advokat.

Stojanović se tada zapitao i kako je moguće da se jedan ovakav zločin dogodi na samo 15 do 20 metara od policijske stanice u ovom gradu.

„Da li je moguće da policija ne kontroliše bezbednost u okolini svoje stanice, makar? Mnogi kažu da se moj sin našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, ali nije tako. Napadač se našao u „pogrešno vreme, na pogrešnom mestu“, moj sin ne, on se samo vraćao u svoj stan“, dodaje Stojanović.

Bonus video: Uroš Blažić priznao da je počinio masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare