Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Twitter/MUP

Kao da dve užasne tragedije nisu bile dovoljne, posle masakra u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Malom Orašju i Duboni kraj Mladenovca, koji su odneli 17 života, javnost Srbije zatrpana je lažnim vestima i teorijama zavere. Pojedine pogrešne informacije dolazile su čak i sa vrha države.

Za manje od 48 časova Srbija je doživela dva užasna šoka, masovnu pucnjavu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u sredu 3. maja, kada je dečak (13) ubio osmoro đaka i čuvara škole, da bi sledeće večeri, 4. maja, Uroš B. (20) rafalima iz automatske puške sejao smrt po Malom Orašju i Duboni kraj Mladenovca. Srpsku javnost, prenereženu od šoka i tuge, zapljusnule su lažne informacije, od kojih su se neke toliko već raširile da ih je sada skoro nemoguće suzbiti. Neki mediji su naseli na lažne vesti, a na društvenim mrežama bujaju i teorije zavere.

Generacija 88

Na konferenciji za medije održanoj 5. maja, predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom dva stravična zločina koji su pogodila Srbiju, posebno se osvrnuvši na pucnjavu u Mladenovcu, kada je Uroš B. ubio 8, a ranio 14 meštana sela Malo Orašje i Dubona. On je taj akt nazvao terorizmom, rekavši da je ubica nosio majIcu na kojoj su bile nacističke oznake, broj 88, što je skraćenica koju neonacisti koriste kao pozdrav „Hajl Hitler“, jer su u pitanju osma slova abecede.

Foto: MUP

Ipak, ispostavilo se da to nije nikakva neonacistička majica, već da je taj odevni predmet proizveden u Srbiji, za maturante generacije rođene 1988. godine, koji su išli na ekskurziju, što je saopštio proizvođač majica. Takođe, nije do sada pružen nijedan dokaz da je zločin koji je počinio Uroš B. imao bilo kakvu političku konotaciju. Reč terorizam je nastala od reči teror što znači strah, užas, a pojam terorizam označava nasilne činove koji su motivisani političkim motivima, a cilj im je da izazovu strah.

Dečaka iz Rumunije predstavili kao vinovnika masakra u školi

Dnevni list iz Beograda i istoimeni sajt objavio je fotografiju dečaka obučenog u teget prsluk i majicu, kako pozira sa još dvojicom dečaka koji drže alkoholna pića u rukama, uz vest da je to fotografija dečaka koji je izvršio masakr u osnovnoj školi u Beogradu. Imajući u vidu da dečak sa fotografije pozira sa tri isprižena prsta, mnogi su to protumačili kao imitaciju držanja oružja, to jest pištolja.

Kasnije se ispostavilo da to nije poslednja fotografija maloletnika K. K. (13) već njegovog vršnjaka iz Rumunije koju je neko podmetnuo medijima.

Foto: Privatana arhiva/Kosta K.

Snimak pucnjave

Na društvenim mrežama pojavio se i navodni snimak pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu, koji je zabeležila kamera za video-nadzor u učionici gde se zločin dogodio. Policija je upozorila da je u pitanju lažni snimak i najavljena je istraga o tome ko ga je i kako pustio u javnost.

Pomagači ubice iz Mladenovca

U javnosti se pojavila i vest da je ubica iz Mladenovca, Uroš B. imao pomagača, jer je u neke od žrtava pucao sa zadnjeg sedišta kola u pokretu. Kasnije se ispostavilo da je za volanom bio čovek koga je Uroš B. primorao da ga vozi, ali je mnogima ta vest promakla, pa se na društvenim mrežama može pročitati kako je ubica imao saučesnika koji je još na slobodi, iako to nije tačno.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Učeniku koji je ubio drugare „servirano“ oružje

Od teorija zavera vezanih za zločine koji su 3. i 4. maja pogodili Srbiju, najraširenija je da je učenik koji je izvšrio napad u osnovnoj školi indoktriniran preko interneta, kao i da mu je oružje „servirano“, iako je istragom utvrđeno da je u napadu pucao iz pištolja koji su vlasništvo njegovog oca, koji je zbog toga uhapšen. Istraga je još u toku, ali, za sada, nema nijednog validnog dokaza da je maloletnik koji je počinio masakr u osnovnoj školi indoktiriran od stane bilo koga.

Predstava zbog razoružavanja Srba

Ipak, možda najbezobzirnija i najneljudskija teorija zavere je da se stravičan zločin u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nlije ni dogodio i da je sve zapravo fingirano, kako bi se javnost Srbije uznemirila, a građani Srbije razoružali pred napad koji bi trebalo da krene sa Kosova ili od strane, kako se navodi u besmislenim redovima koji kruže internetom, migranata.

Sporni tvit

U danu kada se dogodila pucnjava u OŠ „Vladislav Ribnikar“, dok su se žrtve brutalnog masakra prebrojavale, Nebojša Krstić je na svom Tviter profilu izneo prilično zabrinjavajuće stanovište o celom događaju. Kako je naveo, previše je „slučajnosti“ uključeno u „spontani događaj“.

„Tu naravno, ne treba zaboraviti da se school shooting dešava dan pošto je Priština odbila EU predlog o Statutu ZSO“, naveo je Krstić.

Bonus video: Zdravstveno stanje povređenih u tragedijama u Beogradu i Mladenovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar