Vladimir Vrbaški Foto:Starsport; Vesna Lalić/Nova.rs

Vojvođanski kontroverzni biznismen Vladimir Vrbaški, prema saznanju portala Nova.rs, nalazi se pod istragom nadležnih državnih organa zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog malverzacija sa robnim rezervama republičke Direkcije za robne rezerve. Reč je o malverzacijama tokom epidemije koronavirusa u našoj zemlji.

Kako saznajemo, Vrbaški se sumnjiči da je oštetio budžet Republičke direkcije za robne rezerve, a zasad nije poznato o kom se tačno iznosu radi.

“Reč je o malverzacijama sa robnim rezervama u doba koronavirusa u našoj zemlji, kada je navodno pretila nestašica. Vlast je tada građane ubeđivala da do toga neće doći i da imamo svega”, kaže izvor Nova.rs.

Vladimir Vrbaški Foto:Starsport

Istragu ovih malverzacija vodi Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pomenuti biznismen se, prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, ne nalazi u Srbiji, a on je od ranije poznat istražnim organima. Naime, protiv njega je od 1995. godine bilo podneto više krivičnih prijava.

Pročitajte još:

„Sve su obrisane, ali je više puta privođen, od čega je dva puta osuđen u Srbiji, a jednom u inostranstvu i to 2021. godine zbog falsifikovanja dokumenata“, navodi izvor našeg portala.

Ime Vladimira Vrbaškog više puta je dovođeno u vezu sa brojnim malverzacijama, pa je tako protiv njega i DDOR Novi Sad podneo krivičnu prijavu.

„Javno tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je na postupanje Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu 20. juna 2023. izveštaj MUP-a RS i krivičnu krijavu koju je 13. aprila 2023. godine punomoćnik oštećenog DDOR Novi Sad podneo protiv Vladimira Vrbaškog i drugih lica u vezi suspektnih okolnosti nastalih iz poslovnog odnosa sa privrednim društvom “Best seed producer” doo, a iz kojih proizilazi da je nastupila šteta po podnosioca prijave“, rečeno je u Tužilaštvu za Nova.rs.

Foto: Nova S

Više javno tužilaštvo u Beogradu je dalo nalog policiji za proveru svih relevantnih okolnosti povodom navoda krivične prijave i prikupljanja podataka nakon prijema navedenih akata.

„Prijavljeno je krivično delo Prevara u obavljanju privredne delatnosti“, dodaju iz ove institucije.

Optuživali ga za krah “Hipola”

Pre nekoliko godina Vrbaški je u medijima optužen da je umešan u uništavanje nekad moćnog preduzeća „Hipol“.

Takođe, pominjao se i u slučaju preduzeća “Graničar”. Naime, u senci rasprodaje imovine gakovačkog „Graničara“, nekadašnjeg jugoslovenskog poljoprivrednog giganta, prošle godine je u stečaj otišlo i privatno preduzeće “Farma Gakovo”, a između ostalog, i 4.600 hektara najplodnijih bačkih oranica.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Preduzeće koje se našlo u mreži pravnih i fizičkih vlasnika nad farmama i oranicama u somborskom ataru, takođe se našlo u žiži interesovanja javnosti kada je 2018. godine u gakovačkom sedištu otkrivena laboratorija marihuane, a potom i najveći zakupac državnih oranica po pravu prečeg zakupa, na osnovu stočnih grla u Somboru.

Prošle godine, nad preduzećem „Farma Gakovo” proglašen je stečaj i to na predlog preduzeća „Scom” iz Feketića u vlasništvu Vladimira Vrbaškog.

Šta je rekao o Belivuku?

O Vrbaškom su pre nekoliko godina pisali mediji, a navodno se nalazio pod istragom zbog sumnje da je, kako se navodilo, prao nelegalno stečen novac za grupu Belivuka, odnosno da je kupovao određena preduzeća i firme. Takođe, tad se navodilo i da je blizak bivšem ministru odbrane Nebojši Stefanoviću.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Međutim, on se ranije oglasio i demantovao te navode, ističući da je osoba koja je plasirala te informacije imala posla s tom kriminogenom organizacijom.

„Podržavam rad policije i svih državnih organa u razotkrivanju i borbi protiv kriminala. S gospodinom Stefanovićem nisam ni u kakvim rodbinskim, poslovnim ili bilo kakvim drugim odnosima“, rekao je Vrbaški tada.

VIDEO Akcija hapšenja migranata u Subotici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar