mup.gov.rs

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je devetoro osumnjičenih za poresku prevaru i pranje novca, kojima je budžet Republike Srbije oštećen za 30.014.798 dinara.

Saslušani su su Mita K., Danijel B., Saša B., Nenad K., Ivan D., Nikola G., Todor N., Marijeta S. i Živojin O, dok se traga za još četiri lica.

Pročitajte još:

Sedmoro osumnjičenih iznelo je odbranu, dok se dvoje branilo ćutanjem, odnosno pravom da ne iznose odbranu u ovoj fazi krivičnog postupka.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor za šest osumnjičenih, dok je za troje ukinuto zadržavanje i oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Poreska prevara i Pranje novca.

Sumnja se da su oni od januara do avgusta 2023. godine podnosili poreske prijave neistinite sadržine preko više privrednih društava u kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica, a na osnovu kojih im je isplaćen novac na osnovu neosnovanog povraćaja PDV u ukupnom iznosu od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost.

Nakon toga osumnjičeni M. K. je navedena novčana sredstva sa znanjem da potiču od kriminalne delatnosti, kako se sumnja, stavlјao u legalne tokove, tako što je sa poslovnih računa privrednih društava, kupovao razna materijalna dobra, izmirovao kredite i poslovne obaveze prema drugim pravnim licima koja su takođe pod njegovom kontrolom, dok je deo novca podignut u gotovini, piše Telegraf.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar