Foto:Promo Foto:Promo

Pred Osnovnim sudom u Kruševcu preko Skajpa je saslušan okrivljeni za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, što je, kako je saopšteno iz tog suda, prvi slučaj ovakvog saslušanja u Srbiji.

Okrivljeni je, kako je naveo predsednik kruševačkog Osnovnog suda Slobodan Ivanović u saopštenju, saslušan na okolnosti za odredjivanje pritvora bez njegovog dovodjenja u sud, već preko Skajpa, video vezom između suda u kome su se nalazili sudija, tužilac i branilac okrivljenog i Policijske uprave u kojoj se nalazio okrivljeni.

Okrivljenom je, kako je saopšteno, nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana.

U Opštinskom sudu napominju da je na ovaj način smanjen broj kontakata okrivljenog sa većim brojem lice od neophodnih, s obzirom na realnu mogućnost prenošenja i širenja korona virusa, „posebno imajući u vidu da je okrivljenom, osim naložene izolacije kao mere za suzbijanje proglašene epidemije, prilikom lekarskog pregleda naloženo i javljanje infektološkoj ambulanti radi uzimanja brisa na COVID – 19“. Ovakvo saslušanje održano je na osnovu Uredbe o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta te Protokola o saradnji izmedju Osnovnog suda i Policijske uprave, zaključenog 1. aprila ove godine.