Foto: Vesna Lalić/Nova.rsč TANJUG/ NEBOJŠA RAUSč Duštvene mreže

Nestala devojčica Danka Ilić (2) iz Banjskog Polja, ubijena je, a za ovaj zločin osumnjičeni su Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP "Vodovod" iz Bora, koji su dete najpre udarili kolima, a potom je ubacili u automobil, usmrtili je i njeno telo sakrili. Vera Janković, osnivač Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju, oglasila se za portal Nova.rs i istakla da su svi potreseni tragedijom porodice Ilić i apelovala na nadležne da odrade svoje posao najbolje.

Podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju. Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Ipak, ubrzo je saopšteno da devojčica sa snimka nije Danka, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Pročitajte još:

Nakon toga, na konferenciji za medije oglasio se i ministar Bratislav Gašić koji je rekao da je Danka udarena automobil nedaleko od svoje kuće na ulici. Osumnjičeni su zatim telo devojčice ubacili u vozilo i sakrili na deponiji. MUP takođe ima saznanja da se jedan od njih vratio dva dana nakon zločina i da je telo devojčice odvezao na drugo mesto i u toku je potraga na nekoliko lokacija u okolini bora.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Vera Janković, majka male Nikoline koju je pijani i drogirani vozač (70) ubio 7. decembra 2022. godine dok je prelazila pešački prelaz u Kragujevcu i osnivač Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju, ispričala je za portal Nova.rs da je trenutno nezahvalno komentarisati slučaj, pošto je istraga u toku i ne zna se koja će krivična dela biti stavljena na teret dvojici muškaraca iz Bora.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Ona dodaje da se svi roditelji iz Udruženja saosećaju sa porodicom i da im je jako žao zbog tragičnog ishoda, ali je istakla da veruju i nadaju se da će biti pored izazivanja saobraćajne nezgode još krivičnih dela biti stavljeno na teret osumnjičenima i da će dobiti maksimalne kazne.

„Da budem iskrena, javnost se zgražava celim slučajem, a posebno time što devojčici nisu pomogli. Ne bih volela da budemo pogrešno shvaćeni, ali mi kao roditelji stradale dece u saobraćaju nismo toliko iznenađeni monstruoznim ponašanje dvojice osumnjičeni, jer većina počinilaca saobraćajnih nezgoda, sada se ja ograničavam samo na slučaje za koje mi znamo, na licu mesta ne priđe detetu, niti pozove Hitnu pomoć i pobegnu sa lica mesta, kao da rade po nekom šablonu“, istakla je majka stradale devojčice Nikoline.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je istakla, nažalost, porodice iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju nisu iznenađene ponašanjem dvojice ubica, jer se ispostavlja da je to neki obrazac ponašanja, odnosno šablom, kada ljudi počine saobraćajnu nezgodu ili pomisle da su krivi, da pobegnu sa lica mesta, sa tim što se ovaj slučaj još izdvaja po brutalnosti.

„Nažalost, ono što je još poražavajuća činjenica jeste da veliki broj tužilaca i sudija ne stavlja krivično delo nepružanje pomoći, kada je reč isključivo o saobraćajnim nesrećama. Sudije ne prepoznaju to delo kao bitno, ako se desi da bude navedeno, ne budu osuđeni za to krivično delo, a kazna ide i do tri godine zatvora. Sad sam fokusirana na to krivično delo jer bi oni, između ostalog, morali biti optuženi i za to krivično delo dok je nezahvalno komentarisati sve ostale okolnosti“, objasnila je ona.

Pročitajte još:

Kako je navela za kraj, to što na prvom mestu nije detetu nije pružena pomoć nije iznenadilo rodtelje iz Udruženja jer su svi prošli kroz veoma slične tragedije i ovim putem je apelovala na nadležne da kazne za krivično delo ne pružanje pomoći budu veće, kako bi se stavilo do znanja učiniocima saobraćajnih prekršaja da postoji realna mogućnost da će odgovarati ako ne pomognu osobi koja je povređena u nesreći.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare