Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia; Boško Karanov; Goran Srdanov/Nova.rs

Na mestu nekadašnjeg hotela „Dom“, na uglu ulica Kralja Milutina i Pasterove, pored Ambasade Rusije na Savskom Vencu, iz zemlje su „nikli“ temelji za novu desetospratnicu koju, prema nezvaničnim podacima, grade Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, kontroverzni biznismeni s Kosova. Iako se proteklih godina dovode u vezu s organizovanim kriminalom, Radoičić odnedavno i sa laboratorijama marihuane na Kosovu, ovi “biznismeni” proteklih godina šire svoje poslovne imperije u Srbij.

Zdanje sagrađeno 1929. godine bilo je u vlasništvu Grada Beograda sve do 3. novembra 2020. godine kada ga je na javnoj licitaciji, za 4,1 milion evra od grada kupila kompanija Ramid d.o.o. koja je u trenutku kupovine bila u vlasništvu Ljiljane Božović, supruge biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića, i Bojane Tomašević, supruge Vladimira Tomaševića, jednog od vlasnika kladionice Mozzart.

Hotel Dom Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Samo nekoliko dana nakon kupovine, 20. novembra godine Ljiljana Božović izlazi iz vlasništva, a po svemu sudeći, objekat je dobio novog vlasnika. Podaci iz katastra pokazuju da je sadašnji vlasnik objekta Faruk Džandžanović, direktor firme Domoinvest d.o.o., a prema nezvaničnim saznanjima portala Nova, iako je vlasnik drugo lice, iza zidanja ovog zdanja u srcu glavnog grada stoje kontroverzni biznismeni sa Kosova.

Hotel „Dom“ je zbog adrese na kojoj se nalazi, a to je Ulica Kralja Milutina, deo takozvane celine „Zapadni Vračar“. Bio je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, što znači da se bilo kakva rekonstrukcija, gradnja ili rušenje nisu mogle vršiti bez saglasnosti Zavoda. Međutim, zaštićeni status „Zapadni Vračar“ izgubio je 25. decembra 2020. godine, pisao je Insajder.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Portal Nova.rs obišao je radove na pomenutoj lokaciji gde se vidi da su počeli nadzemni radovi, a prema rečima gradskog urbaniste Đorđa Bobića, izgradnja ove zgrade je mimo zakona.

„Priča sa prethodnom zaštitom koja je istekla je uljurma ove vlasti koja je tako na desetine objekata koji su trebali da budu zaštićeni trajno, Zavod za zaštitu spomenika kulture nije obnovio tu dozvolu, i te zgrade su slobodne. Onda se uradi urbanistićki projekat, nevezano sa detaljnim urbanističkim planom, gradi se šta investtitor želi“, navodi Bobić i dodaje:

Đorđe Bobić Foto:Milica Vučković/FoNet

„U Beogradu se to dešava već nekoliko godina jer vlast podržava investitore jer je u dilu sa njima. Ta udruga između investitora i vlasti doprinose da se takve čudne stvari događaju, Dorćol i Vračar su puni toga, a ima toga i na Savskom vencu. Događa se i da investitori plaćaju urbanistički projekat po želji, a vlast to uredno dopušta jer su u dilu što je sve ukupno kršenje urbanističkog planiranja gde planovi postaju bezvredni“, dodaje gradski urbanista.

Hotel Dom Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On na pitanje da li Ambasada Rusije treba da da neku dozvolu, navodi da nije pod obavezno.

„Nema nikakvog uticaja ni ingerencije na susednu parcelu šta će se graditi, sve zavisi od urbaniastičkih uslova“, zaključuje Bobić.

Nije nepoznanica da Veselinović i Radoičić dobijaju i druge poslove u prestonici Srbije pa tako i preko firme „Inkop“ imaju četvrtinu udela u kompaniji „Granit-peščar“, od koje je nabavljan građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Podsetimo, Milan Radoičić se prethodnih dana nažao u žiži javnosti kada je kosovska policija otkrila da je 11 laboratorija za uzgoj marihuane na severu Kosova u prethodnih godinu i po dana bile povezane sa njim.

U selu Izvori, smeštenom između Leposavića i Zubinog Potoka, uz sam administrativni prelaz sa Srbijom, otkriveno je najveće uzgajalište marihuane na severu Kosova. U ovoj laboratoriji pronađene su hiljade stabljika kanabisa u maju prošle godine.

Uzgajalište u Izvorima jedno je od ukupno 11 koliko je kosovska policija otkrila u poslednjih godinu i po dana, od kojih je jedno otkriveno pre nego što je na njemu počeo da se uzgaja kanabis, pisao je BIRN.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za razliku od Radoičića koji se i dalje, krijući se iza patriotizma, kako tvrde kosovske institucije, bavi kriminalnim aktivnostima, Veselinović se iz istih povukao tako što je novac stečen kriminalom uložio u legalne poslove u Srbiji. Veselinović se, kažu dalje, povukao sa Kosova pre nekoliko godina, a pre toga je bio povezan sa albanskom mafijom.

I dok u Srbiji konstatno uvećaju svoju imperiju, Radoičić i Veselinović se nalaze na crnoj listi SAD, odnosno pod sankcijama, jer ih dovode u vezu sa organizovanim kriminalom.

Američko ministarstvo je tada saopštilo da je Veselinovićeva grupa, u kojoj su i njegov brat Žarko, Milan Radoičić i još nekoliko osoba, uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Podsetili su i da su pojedini pripadnici ove grupe osumnjičeni za umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Foto:MUP Srbije

Značajna uloga Veselinovićeve supruge

U Veselinovićevom i Radoičićevom privatnom i poslovnom odnosu, Zvonkova supruga Ljiljana Božović ima značajnu ulogu. Ona je trenutno zastupnik u firmi Dolly Bell koja je 2015. izgradila hotel Grey na Kopaoniku, a prema poslednjim podacima iz CEOP-a, ubrzano proširuje taj hotel u Nacionalnom parku Kopaonik za dodatnih 8.000 kvadrata.

Do kraja 2021. bila je suvlasnica firme Storenergy zajedno sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim je bila u poslovima vezanim za solarnu energiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare