Predrag Marić Foto: Vladislav Mitić

Načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić, preminuo je od koronavirusa, a iza njega je ostala uspešna karijera. Marić je u javnosti poznat i kao prvi vatrogasac Srbije, a ostaće upamćen i kao čovek koji se borio na prvoj liniji fronta i to u najtežim situacijama u kojima su se građani naše zemlje zatekli.

Marić će ostati upamćen i kao čovek koji je život posvetio službi i koji se na čelu Sektora za vanredne situacije nalazio punih 15 godina. Ove godine je trebalo da ode u penziju i to nakon što je samoinicijativno podneo zahtev za penzionisanje.

Pročitajte još...

Istaknuti stručnjak, koji je uživao poverenje svih građana Srbije, kao i svojih kolega u MUP-u, nalazio se na prvoj liniji fronta kada god je to bilo neophodno.

Poplave u Obrenovcu

Rukovodio je akcijama kada su životi ljudi bili najugroženiji, a srpska javnost ga se seća i kao čoveka koji se borio sa strašnim poplavama koje su zatekle Srbiju 2014. godine.

Foto: Zoran Lončarević

Načelnik Sektora za vanredne situacije danonoćno je bio angažovan na terenu tokom katastrofalnih poplava maja 2014. u Obrenovcu, u kojima je od 14. do 26. maja ove godine evakuisano više od 30.000 osoba.

„Bilo je to 11 dana pakla. Svaku lošu vest smenjuje još gora. Borimo se protiv bujica, suočavamo sa ljudskom patnjom i gubicima, strahom i besom, sustižu nas umor i nesanica, pogađaju strašne sudbine kojima smo svedoci. Nikad neću zaboraviti vapaje majki iz Obrenovca koje ne znaju šta je sa njihovom decom zarobljenom u poplavljenoj školi. Još me proganja smrt našeg čoveka iz Topole, jednog od onih heroja koji nisu razmišljali o sopstvenom životu kad su spasavali tuđe“, rekao je Marić svojevremeno za Politiku.

Foto: Vladislav Mitić

Požari na Jugu Srbije

Marićevo lice građani pamte kao spas u požarima koji su 2019. godine pogodili jug Srbije. Goreli su pašnjaci na Staroj planini, a Marić je još jednom na delu pokazao požrtvovanje, znanje i istrajnost i zašto je prvi čovek koji se zove kada je građanima neophodna pomoć.

Foto: N1

Požari su bili veliki, a vatra je gašena i helikopterima koji su nadletali pomenuti teren. Veliki broj pripadnika Sektora za vanredne situacije svakodnevno se borio sa vatrenom stihijom, a na terenu je bio i Marić, kao najiskusniji od njih.

Među kolegama bio je omiljen, a o njemu su pričali sa strahopoštovanjem. Govorio je i da ga je ovaj posao sam izabrao.

„Kad sam 1990. diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, mislio sam da ću biti sudija ili advokat. Tražeći posao, javim se i na konkurs kod braće Karić. Pitaju me: „Sine, a da li ti znaš da praviš pare?”. I tu shvatim da su moje sklonosti i sposobnosti drugačije od posvećenosti zarađivanju“, pričao je Marić svojevremeno.

Foto: Vladislav Mitić

Podsetimo, Marić je karijeru započeo 1990. godine u Upravi za protivpožarnu i preventivno-tehničku zaštitu, a na mesto načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor u Upravi protivpožarne policije postavljen je 2003. godine. Zamenik načelnika te Uprave postao je 2004, a naredne godine načelnik, dok je dve godine kasnije, odnosno jula 2006. raspoređen na mesto savetnika ministra unutrašnjih poslova, a maja 2007. imenovan je za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova – načelnika Sektora za vanredne situacije. Njemu je mandat 2012. produžen na još pet godina.

Duže vreme je bio u bolnici zbog koronavirusa, a pre nekoliko nedelja priključen je i na respirator. Ipak, prvi vatrogasac Srbije izgubio je borbu sa virusom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram