Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da ga je strašan čin nad detetom uznemirio. Stravično seksualno zlostavljanje dečaka s posebnim potrebama, učenika sedmog razreda osnovne škole u Bačkom Jarku, koga su dvojica đaka osmog razreda terala da ih oralno zadovolji, potreslo je Srbiju, a Ružić kaže da je to - strašan čin.

„Iskreno, veoma žalim i mnogo me je uznemirilo sve što se dogodilo. Strašan čin nad detetom kojem je potrebna naša posebna podrška i pažnja. Svaki oblik nasilja, a pogotovo vršnjačkog, zahteva najoštriju osudu i svi zajedno, kao društvo, treba da radimo na prevenciji kako se ovako nešto ne bi više dešavalo. Da više pažnje posvetimo razgovorima sa decom kako bismo i najmanje naznake za ovakva dela eliminisali“, kaže on.

On dodaje da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju poklanja zaštiti dece i učenika od svih oblika nasilja i diskriminacije i intenzivno radi na što većoj inkluziji dece iz osetljivih grupa.

„Uspostavljene su procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja koje su ustanove obrazovanja i vaspitanja u obavezi da sprovode. U ovom konkretnom slučaju svi smo odmah reagovali kako bi se pre svega pružila podrška napadnutom detetu i njegovim roditeljima i sankcionisali počinici. Drago mi je da su nadležni organi – policija i tužilaštvo odmah reagovali u ovom slučaju“, kaže ministar prosvete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare