Petar Nikitin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ruski antiratni aktivista Petar Nikitin proveo je 40 sati u tranzitnoj zoni beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", jer mu je, bez obrazloženja, zabranjen ulazak u Srbiju. Na kraju je ipak pušten da uđe, naglo, bez nagoveštaja, isto kao što je bez nagoveštaja sprečen da uđe u Srbiju. Nakon što su se emocije slegle i nakon što se odmorio, Nikitin za Nova.rs ističe kako je izgledao njegov, skoro dvodnevni, "pritvor" na aerodromu.

Petar Nikitin, poreklom Rus, stanovnik je srpske prestonice u kojoj živi već više od sedam godina, gde su mu deca, od kojih starije ide u jednu beogradsku osnovnu školu. I dok većina Rusa koji dođu u Srbiju naiđe na dobrodošlicu, kako običnih građana, tako i institucija, kada se Nikitin nedavno vraćao sa puta u inostranstvo, na aerodromu „Nikola Tesla“ ga je sačekalo neprijatno iznenađenje. Iako ima uredan srpski boravak, zabranjen mu je ulaz u zemlju.

Pročitajte još:

„Policajci su mi pokazali da mi je ulaz u Srbiju zabranjen na osnovu odluke o zabrani ulaska, što je nonsens, jer mi je zapravo ulazak zabranjen bez obrazoženja i bez razloga. Meni su deca u Beogradu, tu mi je kuća, tu radim, tu mi je život. Nisam hteo da idem nigde, ni u Frankfurt, preko koga sam doleteo u Beograd, niti u Holandiju, čiji sam takođe državljanin. Srećom, nisu mi pretili deportacijom u Rusiju, jer ne znam da li bih se tamo dobro proveo“, počinje svoju priču Petar Nikitin, na tečnom i pravilnom srpskom jeziku, sa blagim ruskim naglaskom.

U svojevrsnom „pritvoru“ je proveo oko 40 sati. Proveo bi i više, jer je bio rešan da se vrati kući, u Beograd, kući.

Foto:Vesna Lalić

„Prostor je bio ograničen, neudoban. Malo je bilo nezgodno što sam i u toalet morao da idem u pratnji policajaca. Na kraju sam spavao sklupčan u stolicama u čekaonici. Na ponašanje samih policajaca stvarno nemam primedbe. Bili su više nego korektni, čak smo se, mislim, pomalo sprijateljili. Donosili su mi kafu. Možda im je bilo i neprijatno zbog svega. Zabrana ulaska ionako nije bila odluka policije već BIA i Vulina koji ima veze sa Putinovim režimom. Ja sam bio rešen da čekam na aerodromu koliko god treba. Već sam zamišljao sebe sa dugom bradom, kao temu filma o čoveku koji živi godinama u tranzit zoni aerodroma „Nikola Tesla“ i čeka da uđe u Srbiju“, kroz smeh objašnjava Nikitin.

Pošto je i holandski i ruski državljanin, za pomoć se obratio ambasadi Kraljevini Holandije. Ruskoj ambasadi nije ni hteo ni smeo da se obrati za pomoć.

„Razumeo sam da treba da dođe holandski ambasador, da me obiđe, a tada je došla policajka, mislim da je šef smene ili načelnica i rekla mi je da me puštaju i da se brzo spakujem i krenem. Žurila je ona, požurio sam i ja jer sam bio srećan što se najzad vraćam kući. U toj žurbi sam zaboravio gaće i majicu koji su mi se sušili“, objašnjava Nikitin.

Koji je greh Petra Nikitina koji su srpske vlasti otkrile posle sedam godina i pošto su mu dale boravak, nije poznato. Ni javnosti, ni njemu.

Petar Nikitin je antiputinovski i antiratni aktivista. Njegov san je drugačija Rusija, koja će biti demokratska zemlja i koja neće ratovati sa susedima. Jedan je od organizatora antiratnih skupova „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi protiv rata“, gde se protestuje protiv ruske agresije na Ukrajinu i protiv rata uopšte.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

„Još pre rata sam organizvao skup podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom. Već tada su počeli problemi. Kada smo počeli sa antiratnim skupovima, problemi su se pojačali. Od samog početka na skupovima su počeli da se pojavljuju inspektori iz policije za strance i legitimisali su ljude. To mi je bilo i u redu, ali se desilo da su dvoje mojih zemljaka, koji su takođe antiratni aktivisti, imali problema. Jednoj osobi je uskraćen boravak, a drugoj državljanstvo iako su ispunjavali sve uslove. Jednu osobu su pozvali na saslušanje u BIA, a posle sam saznao da su se raspitivali o meni, iako me tada BIA nije zvala“, objašnjava Petar Nikitin.

Aleksandar Vulin Foto:Milos Tesic/ATAImages

Da je uticaj Moskve, zapravo iz Kremlja, u Srbiji vrlo jak, govori još jedan podatak.

„Mi smo osnovali Rusko demokratsko društvo, koje bi trebalo da okuplja ljude koji su protiv Putinovog režima, ali i druge građane. Društvo smo uredno registrovali u Agenciji za privredne registre (APR), ali su problemi nastali kada smo hteli da otvorimo račun u banci. Do sada nas je pet banaka odbilo, a kada smo pitali zašto, rečeno je da predstavljamo bezbednosni rizik. Ne znam kako mi to možemo da predstavljamo bezbednosni rizik Srbiji? Po kom osnovu? Mislim da je i tu vidljiv Putinov uticaj, jer kada nemamo račun u banci ne možemo ni da otvorimo kancelariju, ne možemo da primamo donacije od ruske dijaspore, ne možemo da pomažemo i informišemo naše zemljake kojima je pomoć potrebna“, objašnjava Nikitin.

Iako je dugogodišnji aktivista, u jednom trenutku je razmišljao da se više posveti privatnom životu.

„Počeo sam ozbiljno da razmišljam da svoj aktivizam gurnem u drugi plan, jer mi je oduzimao puno vremena, hteo sam više da se posvetim privatnom životu. Razvodim se od supruge i u toku je brakorazvodna parnica, baš u petak, kada su me zadržali na aerodromu, trebalo je da idem na ročište, gde je trebalo da se dogovorimo oko starateljstvom nad decom, imovinom i drugim stvarima, ali sam to ročište, nažalost, propustio. Ali, sada sam promenio odluku. Nastaviću sa aktivizmom i neću se povući. Doduše, moraću da budem oprezniji, jer Putinov režim, kada iskoristi sve nenasilne metode, nema problem da pribegne najsurovijem nasilju“, objašnjava Petar Nikitin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare