Foto: Shutterstock

Rudare A.S. (23) iz Zaječara i D.L. (34) iz sela Lubnica, koji su povređeni u petak u rudniku lignita “Lubnica”, povredili su se kada ih je udario tzv transporter koji služi za izvlačenje repromaterijala za građu, saznaje nova.rs. Kako su nam objasnili radnici, nezgoda se dogodila u jami na dubini od oko 200 metara pod zemljom.

„Taj transporter je kao viseća žičara koja se kreće visećim šinama uz pomoć sajle i služi da se lakše doprema potrebna građa. Šta se tačno dogodilo ne znamo, da li se otkačila sajla ili nešto drugo nije nam poznato. U svakom slučaju, kada se otkačio transporter krenuo je pod ubrzanjem da se vraća nadole a onda udario u lance koji drže viseće šine. Tu se zaustavio, ali se od udarca zaljuljao i tako zakačio i rudare“, pričaju radnici.

Objašnjeno nam je da se brzo reagovalo i da su povređeni radnici izvučeni za 15 minuta.

„Čuli smo da je D.L. dobro sada, a drugi radnik, A.S. za njega samo znamo da je prevezen u niški Klinički centar. Nadamo se da je i on dobro“, dodaju radnici. Radnici naglašavaju d aje prava sreća što viseća žičara nije udarila direktno u radnike, jer bi u tom slučaju povrede sigurno bile još teže. Nedavno se nesreća dogodila i u rudniku mrkog uglja “Bogovina” kod Boljevca gde je nastradao rudar Ivan Čajević (43). On je poginuo na random mestu kada ga je zatrpala veća količina uglja. Čajević je pokušavao da dohvati motiku koja mu je ispala iz ruke, kada je, iako je bio vezan i osiguran, u jednom trenutku skliznuo u rupu a onda se na njega obrušila veća količina uglja koja ga je zatrpala.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar