Dete u automobilu Foto:Shutterstock

Slučaj Srpkinje koja je decu zaključala u kolima u Grčkoj, dok je čistila kuću, šokirao je javnost u regionu. Proteklih godina bilo je dosta identičnih slučajeva, pa čak i u našoj zemlji, a portal Nova.rs otkriva kako zakon gleda na ovakve situacije.

Slučaj Srpkinje u Solunu, koja je ostavila decu u vrelim kolima, da bi „mogla na miru da očisti kuću“, pokrenulo je pitanje kakve su kazne u našoj zemlji za nesavesne roditelje koji urade nešto slično.

Pročitajte još:

Advokat i bivši sudija Vladimir Vučinić za naš portal objašnjava kako Krivični zakonik Srbije gleda na ovaj postupak.

„U zakonu postoji krivično delo zanemarivanja i zlostavljanja deteta, a zaprećena kazna je od 6 meseci do 3 godine zatvora, te bi tako moglo da se kvalifikuje. U pojedinim slučajevima, kada je dete mlađe od 15 godina primorano da radi ili prosi, zaprećena je zatvorska kazna i do 5 godina zatvora“, objašnjava advokat i bivši sudija Vladimir Vučinić, koji dodaje da se sa  takvim slučajevima susretao kada je bio sudija u tadašnjem opštinskom, a sadašnjem Osnovnom sudu.

Osim policije i tužilaštva, akcije iz svoje nadležnosti preduzima i nadležni Centar za socijalni rad, pa se deca oduzimaju od nesavesnih roditelja. Ali, posledice i po dete i po onog ko dete napusti, zanemari ili zlostavlja, mogu biti mnogo teže.

Foto: agrofruti/Shutterstock

„Ukoliko počinilac ostavi dete pored kontejnera, na temperaturi od – 20, ili u nekim drugim uslovima koji mogu izazvati teške telesne povrede ili smrt, oni će biti gonjeni za drugo krivično delo, a to je ubistvo. Pri tome, to može biti kvalifikovano kao delo sa umišljajem, jer je počinilac svestan posledica svog čina“, objašnjava Vučinić.

Ukoliko se ne znaju roditelji ostavljenog deteta, krivična prijava se podnosi protiv N.N. lica, dok ne bude utvrđen identitet počiniioca, tojest roditelja.

„To je krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Dužnost svakog građanina je da tako nešto prijavi nadležnim organima“, objašnajva bivši sudija.

To znači i da svako ko to ne prijavi i sam se izlaže krivičnom progonu.

Posebna priča su deca koje roditelji ili staratelji teraju na rad ili prošnju. Za ta krivična dela je zaprećena teža kazna, i do 5 godina zatvora.

„To su ona deca koja peru šoferšajbne na raskrnicama, mada u poslednje vreme nema takvih krivičnih prijava“, kaže Vladimir Vučinić.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih pedofila u akciji „Armagedon“ 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar