Foto: privatna arhiva

Suđenje bračnom paru Nenadu Petroviću (35) i Milevi Martinov (27), optuženima da su duže vreme zlostavljali podvodili Jelenu V. (23) u porodičnom domu u selu Veliko Polje kod Obrenovca, odloženo je danas zbog izostanka advokata jednog od okrivljenih. 

Petrovićev advokat je bio sprečen da prisustvuje pretresu u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu, a pored toga, žrtvi u ovom postupku Jeleni V. dodeljen je i status posebno osetljvog svedoka. Na ročištu je trebalo da svedoči upravo Jelena V. o strahota koje je preživela, međutim, njena zastupnica je zatražila da joj se, zbog stanja, dodeli posebni status.

– Moja branjenica je uplašena zbog svega što je preživela. Ona se plaši za svoju bezbednost i ne želi da svedoči u sudnici u kojoj su i optuženi – rekla je advokatica. 

Sudija u ovom postupku dodelila je potom Jeleni V. status posebno oštećenog svedoka, i ona će biti saslušana na narednom pretresu bez prisustva javnosti. 

Za ovaj slučaj, koji je potresao širu javnost, saznalo se krajem 2018., kada je policija upala u kuću Petrovića i Martinove u Velikom Polju kod Obrenovca i žrtvu zatekla u stravičnom stanju. Jelena V. je potom na saslušanju u policiji ispričala da su je optuženi supružnici fizički i psihički maltretirali. Kako je navela, tukli su je, vezivali lancem, terali da jede izmet, prosi, i da se prostituiše. 

Optuženi su, inače, negirali ovo krivično delo. 

– Nikad je nismo tukli, vezivali, niti terali da jede dečji izmet kako je ispričala. Takođe, nismo je podvodili za 1.000 dinara, sama se prostituisala da bi sebi kupovala cigarete. Ona je u vezi sa mojim bratom i sve ovo pokušavaju zajedno da nam smeste – ispričao je Petrović prilikom iznošenja odbrane, dok je Martinova potvrdila reči svog supruga.

Ipak, na prethodnom ročištu u novembru prošle godine saslušan je i svedok Milovan Maksimović, koji je potvrdio navode optužnice, rekavši da je sa oštećenom imao seksualne odnose u zamenu za novac.

– Jednom prilikom kada sam došao  da naplatim dug od Nenada i Mileve za namirnice koje su uzimali od mene, rekli su mi da, ukoliko platim 1.000 dinara, mogu da imam seksualne odnose sa Jelenom. Dao sam novac, nakon čega su oni izašli iz kuće, a ja sam imao odnos sa Jelenom – ispričao je tada svedok.

 

Žrtva u sud došla u pratnji NVO 

Oštećena Jelena V.  je na današnji pretres u Centralnom zatvoru u Beogradu došla u pratnji predstavnika NVO „Atina“, udruženja koje se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima.Inače, ranije tokom postupka ispitan je i policijski službenik koji je radio na ovom slučaju, koji je izjavio da je Jelena V. u trenutku pronalaska bila gotovo neuhranjena.

– Nikad nisam video da neko može toliko izgladnjivan da bude. Na putu ka stanici morali smo da stanemo da joj kupimo hranu. Bila je toliko gladna, da smo mislili da će joj pozliti od hrane – rekao je tada svedok.