Vrhovni kasacioni sud Foto: N1

Činjenica da su sudijama Vrhovnog kasacionog suda (VKS) još pre deset godina uvećane plate za čak 30 odsto zbog nedovoljnog broja zaposlenih, a iako je u međuvremenu taj broj povećan na onoliko koliko Zakon o sudijama predviđa, izazvala je nezadovoljstvo kod njihovih kolega u drugim sudovima.

Pročitajte još:

Kako saznaje, list „Nova“ većina sudija smatra da se oduke o povećanju plata donose paušalno i po partijskoj liniji, kao i da sudijama i njihovim saradnicima, koji su zaista najopterećniji poslom i zatrpani predmetima, ovakvo postupanje nadležnih šteti i ostaju bez povećanje plata.

Odluku da se sudijama Vrhovnog kasacionog suda povećaju plate za 30 odsto donela je još pre jedne decenije tadašnja predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović.
Na osnovu Zakona o sudijama, Vrhovni kasacioni sud treba da ima zaposlenih 40 sudija, plus predsednika suda.

„Prema poslednjem informatoru o radu Vrhovnog kasacionog suda od 29.11.2021. godine, na spisku ima 42 sudija, s tim što su njih pet predsednici određenih sudova. Na primer, Aleksandar Stepanović je sudija Vrhovnog kasacionog suda, ali obavlja funkciju predsednika Višeg suda u Beogradu, Dušan Milenković je sudija Vrhovnog suda, ali trenutno je predsednik Apelacionog suda u Beogradu, Dragan Jocić je isto sudija Vrhovnog ali je trenutno predsednik Apelacionog suda u Nišu, Jovan Jovanović je sudija Vrhovnog ali je i predsednik Privrednog suda u Beogradu”, kaže naš izvor iz pravosuđa i dodaje:

Foto: N1

„Dakle, njih 37 od izabranih 42, iako je po odluci određeno 40, obavlja sudijsku funkciju i za nedostajući broj sve sudije imaju 30 odsto veći dohodak. Na javnosti je da proceni da li se tu uopšte mođe govoriti o bilo kakovom nedostatku“.

U kasacionom sudu najplaćeniji

Inače, sudije Vrhovnog kasacionog suda apriori najplaćenije u Srbiji, tako da je ukupna cifra koja im se mesečno isplaćuje sa povećanjem od 30 odsto, neprimereno veća u odnosu na one koje sleduju sudije osnovnih ili viših sudova.

Vrhovni kasacioni sud Foto: N1

“Nesporno je da sudije treba da imaju velike plate jer je to u svakom društvu osnov prevencije korupcije u sudstvu. Međutim, kada su razlike drastične, to samo dovodi do unutrašnjih nezadovoljstava i tihih sukoba i netrpeljivosti, zbog kojih trpi čitav pravosudni sistem”, dodaje naš sagovornik.

Povećanje plate po automatizmu

„One sudije koje postupaju po zahtevima za zaštitu zakonitosti u krivičnim predmetima, pa automatizmu dobijaju još jedno povećanje i to od 50 odsto, što znači da predsednica Vrhovnog suda mesečno zarađuje oko 600.000 dinara. To znaći da je njen lični dohodak čak šest puta veći od dohotka sudija Osnovnih sudova u Srbiji, a koji su zaista opterećeni poslom i zatrpani predmetima i koji su ti koji u praksi na sebi nose čiitav pravosudni sistem“, kaže naš sagovornik.

Ministarka nije uspela da reši problem

Pitanje drastičnih razlika u platama, pokušala je da reši pre nekoliko meseci i aktuelna ministarka pravde Maja Popović koja je kao članica Visokog saveta sudstva povela pitanje onih koji su najopterećeniji poslom. Međutim, u tom projektu nije preterano briljirala jer je opet paušalno donela odluku da se sudijama pojedinih sudova povećaju plate, ali ne i sudijskim pomoćnicima, zapisničarima i ostalim radnicima u tim istim sudovima, koji su podjednako, ako ne i više, opterećeni poslom.

Maja Popovic ministarka pravde
Maja Popović ministarka pravde Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Inače Vrhovni kasacioni sud i sudije građanskog odeljenja poslednjih meseci su u žiži javnosti zbog promene odluke u korist bankarskog lobija, a koje su se ticale obrade troškova kredita. Ova odluka isterala je na ulice advokate koji su pokrenuli proteste, a advokati su otvoreno optuživali sudije da su korumpirani da su doneli odluku u korist bankarskog lobija

Plata od 300.000 dinara

Kako saznaje „Nova“, predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović prima osnovnu platu bez minulog rada u iznosu od 230.185 hiljade dinara, dok taj iznos sa uvećanjem od 30 odsto iznosi 299.241 hiljade dinara.

Jasmina Vasović, predsednica, Vrhovni kasacioni sud, zakletava
Jasmina Vasović Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Osnovna plata njenim podređenim kolegama je 191.821 hiljade dinara, a sa uvećanjem 249.368 hiljade dinara.

BONUS video: Protest advokata ispred VKS

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar