Razbijena i pohapšena kriminalna grupa koja je švercovala migrante! Sirijac glavni organizator

Hronika 19. feb. 202013:57 > 17:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka juče i danas je u saradnji sa Bezbednosno informativnom agenciom, policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a u koordinaciji sa nadležnim policijskim službama Bosne i Hercegovine na području Beograda, Bajine Bašte i Ljubovije uhapšeno je pet osoba.

Autor: Andrej Mlakar

Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, članovi ove organizovane kriminalne grupe su u periodu od novembra 2019. godine do kraja 2020. godine, organizovali nedozvoljen tranzit od Beograda do Ljubovije autobusom za oko 144 ilegalnih migranata.  Za ove osobe su zatim organizovale nelegalni prelaz državne granice čamcem preko reke Drine na teritoriju Bosne i Hercegovine, u cilju njihovog daljeg ilegalnog
prebacivanja ka zemljama EU.

Tom prilikom, na teritoriji Republike Srbije uhapšeno je pet osoba i to: R.G. , državljanin Republike Sirije i četiri državljanina Republike Srbije: D.T., B.B., M.Z. i B.D., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelazak državne ganice i krijumčarenja ljudi iz čl. 350 st. 4 u vezi st. 2 KZ R Srbije. Krivičnom prijavom je obuhvaćen i još jedan osumnjičeni za kojim je raspisana policijska potraga.

Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je predvodio R.G. je radi sticanja neposredne finansijske koristi sačinio plan delovanja organizovane kriminalne grupe da za finansijsku korist koja se kretala po jednom stranom državljninu – iregularnom migrantu od 110 do 130 evra, organizuju nedozvoljen tranzit iz Beograda do Ljubovije autobusom, a zatim nedozvoljen prelaz državne granice van mesta obeleženog za prelaz i to čamcem preko reke Drine na teritoriju Bosne i Hercegovine, nakon čega su ostvarenu finansijsku korist u iznosu od najmanje 16.060 evra i 123.000 dinara, organizator i pripadnici organizovane kriminalne grupe delili u zavisnosti od njihovog zadatka u ostvrenoj pojedinačnoj radnji omogućavanja nedozvoljenog prelaza državne granice i nedozvoljenog tranzita kroz Srbiju.

Prilikom pretresa kod organizatora R.G. pronađen je i oduzet novac u iznosu od 3.600 evra, i privremeno oduzeto više moblnih telefona i SIM kartica.

Svim uhapšenim osobama određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.